в 2015-2016 годах в рамках программы реформирования социальной сферы Украины произошло сокращение ряда социальных программ по поддержке детей / Фото: УНИАН

Голова Комітету Верховної Ради з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму Артур Палатний вважає, що питання захисту прав дітей відходять на другий план у діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час парламентських слухань на тему: «Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист».

Палатний зазначив, що значна частина нових викликів у забезпеченні прав дітей «породжена глибокою соціально-економічною кризою та російською військовою агресією».

Відео дня

Читайте такожВ Україні понад 25 тис. дітей-сиріт не мають власного житла – правозахисники«У той же час Стратегія сталого розвитку «Україна-2020», ні Програма діяльності Кабінету міністрів України не містять завдань з питань дотримання та захисту прав дитини в Україні. Ми змушені констатувати, що в нашій країні посилюються негативні тенденції в сфері забезпечення та захисту прав дітей, оскільки питання захисту прав дітей відходять на другий план у діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування», - сказав депутат.

У той же час, додав він, «органи державної влади вживають певних заходів щодо захисту прав дітей, перш за все, на законодавчому рівні». Так, в 2009 році був прийнятий закон про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року», дія якого закінчується в цьому році.

Читайте такожВ Україні затвердили заходи щодо Конвенції ООН про права дитини

"Реалізація програми останніми роками була ускладнена через постійні запізнення із затвердженням щорічних планів заходів щодо виконання програми. Невідомо, коли буде затверджена відповідна програма на наступні роки", - зауважив депутат.

Палатний також зазначив, що у 2015-2016 роках у межах програми реформування соціальної сфери України відбулося скорочення низки соціальних програм щодо підтримки дітей. Зокрема, сказав голова профільного комітету, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, втратили право на вступ поза конкурсом до вищих навчальних закладів.