Рак легенів / depositphotos.com

Рак легенів – група злоякісних пухлин, що виникли з клітин, які вистилають бронхи або легені. Зазвичай права легеня уражається частіше, ніж ліва, а верхні долі – частіше, ніж нижні.

Онкологія легенів дуже небезпечна для людини, оскільки нерідко захворювання виявляється вже у поширеній стадії.

Відомо, що чоловіки страждають від раку легенів в 7-10 разів частіше, ніж жінки.

Відео дня

Рак легенів: симптоми

Найчастіше рак легенів виявляється випадково, під час планового медогляду або обстеження з зовсім іншого приводу. Нерідко розвиток пухлини протікає безсимптомно.

Серед основних симптомів раку легенів на ранніх стадіях виділяють:

  • сиплий голос (сиплість з'являється і зникає без всяких видимих причин);
  • хронічний сухий кашель;
  • свистячий звук під час дихання (пояснюється розростанням пухлини в тканинах легені);
  • біль у грудній клітці, що посилюється на вдиху;
  • задишка і труднощі під час вдиху (такий симптом говорить про те, що просвіт альвеол в легенях зменшується);
  • трохи підвищена температура (відмінність від жару під час інфекційних захворювань, температура рідко піднімається вище 37-37,8 З);
  • втрата ваги (людина дотримується звичного раціону, тим не менш худне);
  • постійна втома.

Рак легенів: діагностика

Читайте такожПростатит: симптоми, причини захворювання та як лікуватиЯкщо ви помітили у себе хоча б один з перерахованих симптомів, зверніться до лікаря.

Найчастіше рак легені виявляють на 3-4 стадії, коли лікування вже не так ефективно, як на початку хвороби. Саме тому дуже важливо регулярно проходити обстеження.

Рентгенологічне дослідження

Це дуже точні та неінвазивні методи обстеження. При підозрі на рак легенів проводиться рентгенографія органів грудної порожнини у двох проекціях.

Бронхоскопія

Практично всім пацієнтам при підозрі на центральний рак легенів проводять бронхоскопію з бронхоальвеолярним лаважем і біопсією. Бронхоскопія дозволяє оглянути всі відділи бронхів.

Трансторакальна пункційна біопсія

Рак легенів симптоми / depositphotos.com

Цей метод використовується лише тоді, коли рак легенів не вдається діагностувати іншими способами. Трансторакальна пункція пухлини виконується під рентгенологічним або КТ-контролем.

Оцінка мутаційного статусу рецептора епідермального фактора росту

Молекулярно-генетична діагностика проводиться з метою виявлення мутації рецептора. При немелкоклітинному раку легенів без утворення метастазів при виявленні мутації зростає результативність хіміотерапії на основі інгібіторів EGFR. Саме тому дане дослідження проводиться до призначення препаратів.