Агентство Reuters

ВІЛ - інфекція, викликана вірусом імунодефіциту людини. ВІЛ являє собою ретровірус, який вражає клітини імунної системи людини (головним чином CD4-позитивних T-клітини і макрофаги — найважливіші клітинні компоненти імунної системи), руйнуючи їх або порушуючи їх роботу. Зараження даним вірусом призводить до прогресуючого виснаження імунної системи, результатом якого стає імунодефіцит.

Читайте такожАпендицит: як розпізнати, симптоми, перша допомога (відео)

Як проявляється ВІЛ

Початкова ВІЛ-інфекція

Відео дня

Первинна ВІЛ-інфекція може бути безсимптомною або спричинити транзиторні неспецифічні симптоми (гострий ретровірусный синдром).

Гострий ретровірусный синдром зазвичай починається протягом 1-4 тижнів інфікування і, як правило, триває від 3 до 14 днів. Симптоми і ознаки часто помилково приймають за інфекційний мононуклеоз або доброякісні неспецифічні вірусні синдроми, і можуть включати гарячку, нездужання, втома, деякі види дерматиту, біль у горлі, артралгию, генералізовану лімфаденопатії і септичний менінгіт.

Після того, як перші ознаки зникають, у більшості пацієнтів навіть без лікування немає ніякої симптоматики або тільки окремі, легкі, нестійкі, неспецифічні ознаки протягом різного періоду часу (від 2 до 15 років).

Симптоми, що виникають під час цього відносно безсимптомного періоду, можуть бути наслідком власне ВІЛ або виникнення опортуністичних інфекцій.

ВІЛ / фото pixabay

Перші ознаки ВІЛ-інфекції

  • Збільшення лімфатичних вузлів на шиї, в паху, в області пахв
  • Кандидоз (молочниця), в тому числі і в порожнині рота
  • Нічна пітливість
  • Тривала діарея
  • Безпричинна нудота і блювота
  • Різке зниження маси тіла
  • Лихоманка
  • Шкірні висипання
Як передається ВІЛ / 062.ua

Як передається ВІЛ

ВІЛ передається при проникаючому (анальному або вагінальному) сексі, переливанні крові, користуванні одним інфікованим шприцом в медичних установах і при вживанні ін'єкційних наркотиків, а також від матері до дитини при вагітності, пологах та грудному вигодовуванні.

Читайте такожРак легенів: причини, симптоми та діагностика

Передача вірусу статевим шляхом

ВІЛ здатний передаватися при проникаючому сексі. Такий спосіб передачі ВІЛ не дуже ефективний, тому при одноразовому вагінальному статевому акті ризик зараження низький. За статистикою зараження в 10 разів частіше відбувається при анальному сексі, ніж при вагінальному. Для нелікованого хворого з ІПСШ, особливо при наявності виразок або виділень, ризик передачі або зараження ВІЛ під час сексу в середньому в 6-10 разів вище.

Оральний секс вважається малорискованным видом сексуальної активності з точки зору передачі ВІЛ.

Передача вірусу при спільне користування голками та шприцами

Повторне або спільне використання голок або шприців — високоефективний спосіб передачі ВІЛ. Ризик передачі серед людей, які споживають ін'єкційні наркотики, можна значно зменшити, якщо завжди використовувати нові одноразові голки та шприци або належним чином стерилізувати багаторазові голки/шприци перед застосуванням. Для зниження частоти передачі в медичних установах працівники охорони здоров'я повинні дотримуватися універсальні запобіжні заходи.

ВІЛ може передатися від матері до дитини навіть під час годування грудьми / aversi.ge

Передача вірусу від матері дитині

Дитина може отримати ВІЛ від матері під час вагітності, пологів та грудного вигодовування. У загальному випадку ризик передачі ВІЛ від матері до дитини до і під час пологів становить від 15 до 30 %. Деякі фактори можуть підвищувати ймовірність зараження, зокрема — вірусне навантаження на мати в момент народження (чим вище навантаження, тим вище ризик). Після народження мати може передати вірус дитині також при грудному вигодовуванні. Якщо під час вагітності та грудного вигодовування мати отримує антиретровірусну терапію, ризик передачі ВІЛ дитині дуже низький.

Передача вірусу при переливанні крові

При переливанні зараженої крові та препаратів крові ризик зараження ВІЛ дуже високий (більше 90 %). Проте впровадження стандартів безпеки крові гарантує, що всі пацієнти, яким потрібне переливання, будуть отримувати тільки безпечне, якісне та відповідає вимогам кров і препарати крові.

Як довго живуть з ВІЛ?

В даний час ВІЛ-інфекція – повністю контрольований захворювання. Поява високоактивних антиретровірусних препаратів дозволило лікарям значно поліпшити якість життя хворих на ВІЛ/Снід. Згідно з останніми дослідженнями, тривалість життя хворого ВІЛ-інфекцією, який отримує антиретровірусну терапію, не відрізняється від середньої тривалості життя, але за однієї важливої умови: своєчасному початку терапії. Тому так важливо виявити ВІЛ до появи перших клінічних ознак.

Щоб виявити ВІЛ, необхідно здати аналіз крові / фото УНІАН

Як вилікувати ВІЛ-інфекцію?

Повністю знищити ВІЛ не можна. Однак існує ефективне лікування, яке, якщо почати його оперативно і проводити регулярно, забезпечує людині з ВІЛ якість і тривалість життя, порівнянні з неінфікованими людьми.

Для лікування ВІЛ-інфекції використовуються антиретровірусні препарати. Вони борються з ВІЛ-інфекцією, блокуючи розмноження вірусу в організмі людини . Якщо людина, яка живе з ВІЛ, отримує ефективну антиретровірусну терапію, він перестає бути заразною.