Як зробити курагу в домашніх умовах / фото oldbakery.ru

Абрикоси – швидкопсувні фрукти, сушка є один із найкращих способів збереження цих смачних плодів. Сушені абрикоси, хоча й за змістом корисних речовин поступаються свіжим, однак містить їх більше, ніж варення або компот.

Читайте такожЯк правильно заморозити полуницю: способи та корисні поради

Загалом є декілька різновидів сушених абрикосів. Їхня назва залежить від цілісності плода та від його розміру. Так, найвідоміші із них курага – це в'ялені під сонячними променями половинки абрикос.

Відео дня

Дрібні сушені абрикоси з кісточкою називаються урюк, а великих сортів без кісточок – шептала. Є ще також кайса – оброблені двоокисом сірки і злегка підв'ялені сухофрукти.

Вибір плодів на курагу та правила сушіння

Для домашньої сушки потрібно вибирати великі солодкі та непошкоджені плоди.

Бажано добре вимити абрикоси, призначені для кураги, щоб готовий сухофрукт можна було споживати немитим, інакше він втрачає частину корисних речовин.

Потім плід розділяють на половинки та видаляють кісточку.

Для збереження соковитості та яскравого кольору плоди потрібно вимочити у воді з лимонною кислотою на 5-10 хвилин.

Природна сушка на сонці

Цей спосіб вважається найдовшим, але отриманий таким чином сухофрукт зберігає всі корисні мікроелементи.

Після підготовки та обробки розкласти абрикоси на решітку, тканину або плівку. Помістити фрукти в тінь на протяг і залишити на 4-6 годин.

Як сушити абрикоси в домашніх умовах / фото pixabay.com

Потім заготовку перемістити на сонячне місце на 6-8 днів. Важливо, щоб абрикоси лежали зрізами вгору. Після цього сухофрукти слід перебрати, готові скласти в скляну банку, інші досушити до готовності.

Сушіння абрикосів у духовці

Для сушіння абрикосів можна з успіхом скористатися звичайною духовкою, але при цьому доводиться тримати процес під постійним контролем.

Після проведення підготовчих заходів фрукти розкласти на решітку так, щоб половинки абрикосів були зрізами вгору.

Увімкнути нагрів до 40°C. Через годину прогріти духовку до 50°C. Кожні 60 хвилин треба піднімати температуру на 5°C.

Сушити абрикоси з відкритими дверцятами, регулярно пробуючи сушку.

Приготування кураги за допомогою електросушарки

Читайте такожХрумкі огірки з кетчупом: рецепт смачної заготовки на зиму

Абрикоси очистити від кісточок, помити та висушити. Викласти на решітки зрізами вгору, щоб шматочки не стикалися один з одним. Інакше вони можуть злипнутися.

Встановити температуру 80-92°С. Просушити впродовж 2,5-3 годин. Потім зменшити температуру до 40-55°С та сушити решту часу.

Готовність кураги визначається за смаком. При цьому варто стежити, щоб плоди були не надто м'якими, але й не пересушеними.

Як зберігати домашню курагу

Приготовлену в домашніх умовах курагу слід зберігати в сухому, прохолодному (не вище ніж 8-10°С) місці в полотняному або паперовому мішечку. Також можна її тримати у дерев'яній коробці з кришкою, яка щільно прилягає, скляній банці.

За дотримання умов, курага зберігає свої корисні властивості понад рік.