Ілюстрація / REUTERS

Близько половини українців оцінюють стан власного здоров’я як хороший.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного з 22 по 25 квітня.

Так, 49% опитаних дорослих жителів України оцінили своє здоров’я як хороше або дуже хороше, 38% – як посереднє (ані хороше, ані погане) або не змогли визначити, а 13% – як погане або дуже погане.

Відео дня

За даними соціологів, ці показники статистично не відрізняються від показників 2019 року і наразі закріплюють тренд до зростання частки здорових (за самооцінкою) жителів країни.

Читайте такожКількість інфікованих коронавірусом в Україні перевищила 16 тисяч осіб (відео)

Дані опитування також свідчать про таку закономірність: чим старша вікова група респондентів, тим менша частка здорових серед них.

Так, серед людей віком від 18 до 29 років здоровими почуваються 82%, у віковій групі 30-39 років – 67%, віком 40-49 років – 53%, віком 50-59 років – 39%, віком 60-69 років – 26%, а серед людей віком 70 років або старших – 12%.

Результати дослідження свідчать, що чоловіки вважають своє здоров’я дещо кращим, аніж жінки: якщо серед чоловіків 56% оцінюють своє здоров’я як хороше або дуже хороше, то серед жінок – 43%.

Крім того, серед чоловіків 9% оцінюють своє здоров’я як погане або дуже погане, тоді як серед жінок – 17%.

"Це також може бути пов’язане з тим, що середня тривалість життя жінок в Україні приблизно на 10 років вища, ніж чоловіків (77 років у жінок і 67 – у чоловіків), тому частка жінок у найстарших вікових групах, яким притаманна найнижча самооцінка стану здоров’я, ще більша, ніж серед молодших (так, серед людей, старших за 79 років, жінки складають 70%, а чоловіки лише 30%)", - йдеться в опитуванні.

Також зазначається, що відсоток тих, хто почувається здоровим, дещо вищий у містах (50%), аніж у сільській місцевості (46%).

На думку соціологів, це може бути пов’язане як з умовами праці та рівнем матеріального добробуту, який вищий у містах, так і з доступністю послуг з охорони здоров’я та більш розвиненою мережею лікувальних установ у містах.

За даними опитування, продовжує зберігатися зв’язок між станом здоров’я і рівнем добробуту: чим кращий матеріальний рівень життя, тим більше тих, хто вважає, що має хороше здоров’я. Так, серед найменш заможних (тих, кому не вистачає грошей навіть на їжу) здоровими себе назвали лише 20%, серед людей з високим рівнем матеріального добробуту (так чи інакше можуть дозволити собі придбання дорогих речей) – 63%, а серед людей з дуже високим рівнем фінансового забезпечення – 73%.

Крім того, для українців стан здоров’я є важливою умовою для відчуття щастя: серед тих, хто має хороше або дуже хороше здоров’я, щасливими почуваються 86%, а серед тих, хто має погане або дуже погане здоров’я, щасливими є 34%.

У КМІС нагадали, що відслідковують динаміку самооцінки стану здоров’я населенням України з 1995 року.

"Як свідчать дані опитувань, протягом останніх кількох років самооцінка здоров’я жителями України поступово підвищується: якщо в 2013-2015 роках близько 40% українців вважали себе здоровими, то починаючи з 2016 року цей показник зростав, і наразі близько половини громадян оцінюють стан власного здоров’я як добрий", - зазначають дослідники.

***Опитування проведене Київським міжнародним інститутом соціології з 22 по 25 квітня методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старші) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України, – АР Крим та окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 2024 інтерв’ю.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,2% для показників, близьких до 50%, 2,1% — для показників, близьких до 25%, 1,4% — для показників, близьких до 10%.