Як правильно відновлювати стосунки / фото ua.depositphotos.com 

Непорозуміння у близьких стосунках неминучі. Психоаналітики переконані, що навчитися їх виправляти - один із аспектів терапевтичного процесу, що сприяє зростанню, загоєнню та зміцненню.

Так, як пише 24 канал з посиланням на Psychology Today, психолог Дженніфер Л. Кантор пропонує 5 простих порад, які допоможуть полагодити стосунки.

"Ремонт стосунків" – це навичка, якої можна навчитися та застосовувати до всіх значущих стосунків.

Відео дня

Відремонтувати, а не відкинути соціальні зв'язки, вважається актом мужності, поваги, щедрості та прощення – чеснот, які завжди були основними для добробуту людей та мирного й гуманного суспільства.

Процес примирення – це вміння, завдяки якому можна розвивати глибокі, стійкі та довірливі відносини. Однак процес цей складний і вимагає участі обох сторін.

  • Хоча вони розлючені або поранені, обидві сторони мають погодитися, що інша людина та зв'язок між ними – має значення. Навіть якщо динаміка стосунків повинна змінитися.

Потрібна мужність і щедрість, щоб визнати, що людина з вадами, яка нас поранила, не поважала або переступила свої межі, для нас досі має значення.

  • Здорові стосунки – це відносини, що розвиваються. Подібно до того, як зламана колись кістка, після зцілення стає міцнішою, так і примирення є побудовою чогось міцнішого за те, що існувало раніше. 
  • Потрібна готовність спілкуватися відкрито, іноді емоційно, виявляючи вразливі місця, які є цілком нормальними для людського досвіду.

Наше індивідуалістичне суспільство примусило людей приховувати свою вразливість, але потреба у зв’язках, потреба почуватись коханими та потрібними – є фундаментальною для нашого соціального виду. Взаємодія одне з одним сприяє загоєнню та зростанню.

  •  Процес ремонту може потребувати більше, ніж одна розмова. Якщо перемовини стають занадто бурхливими або болісними для однієї або обох сторін, можливо, доведеться спробувати ще раз через тиждень або місяць.

В ідеалі з кожною розмовою збільшується спроможність вислухати іншу особу, по-справжньому зрозуміти її скаргу.

  • Для ремонту потрібне вміння співчувати іншій стороні, а також здатність визнавати, коли хтось поводився недоброзичливо або невміло.

Ці можливості є вродженими для більшості з нас, але їх вираження часто нездорово блокується шарами самозахисту.

Вас також можуть зацікавити новини