Психолог дала поради, як спілкуватися з підлітками \ фото ua.depositphotos.com

Народження дитини — це щастя для родини. Батьки опікуються і підтримують дітей у всіх починаннях, радіють, що дитина ділиться своїми думками, переживаннями та мріями. Але в один момент, дитина перестає посміхатися, постійно кричить та закривається в кімнаті. І дізнатися, про що вона думає чи мріє, вже нереально.

Для того, щоб все це було максимально легко та просто, треба правильно вибудовувати стосунки з підлітком, пише nashamama.

Пубертатний період у кожної дитини може початися у різному віці. Це залежить від генетики, але в середньому у дівчат це 10-13 років, у хлопців — 11-15 років. Саме в цей період треба "нагострити вухо" і слідкувати за зміною поведінки своєї дитини.

Відео дня

Підліток переживає фізичні зміни — це для нього шок. Всі його однокласники також проходять крізь це, і в їхньому маленькому соціумі починають формуватися нові групи, критерії оцінювання, авторитети і тому подібне.

Тому батькам важливо цікавитися, як справи в школі, не тільки через оцінки, а й через стосунки з однокласниками. Та допомагати підлітку справлятися з труднощами, долати комплекси.

Читайте такожНазвано вік, в якому українські підлітки починають займатися сексом

Підлітки мають дуже тонку та делікатну психіку, будь-яке неправильне зауваження чи образа можуть надовго залишитися у його пам’яті і стати породженням комплексів та психологічних травм. Тому головне — не тиснути на підлітка у спілкуванні.

Варто пам’ятати, що підліток — вже не дитина, а майже доросла особистість.

Треба не вказувати, що йому робити, а запитувати його думку з будь-якого приводу. Потрібно потихеньку уводити його в доросле життя. Таким чином батьки показують, що довіряють своїй дитині і її думка важлива для них.

Перше, що батьки мають знати — підлітковий вік поділяється на різні етапи. З 10 до 13 — це молодший підлітковий вік, з 13 до 15 — середній і з 15 до 18. І весь цей довгий проміжок часу відбувається становлення дитини як особистості.

Як зазначає  психолог Ольга Кисленко, дитина це маленька копія своїх батьків. Як поводять себе батьки, так само і буде поводитися дитина. "Це все відбувається не свідомо, завдяки дзеркальним нейронам в людському мозку, які копіюють поведінку інших людей", — пояснила Кисленко.

Вас також можуть зацікавити новини