Фото: УНИАН

Учасники щорічних зборів Американського коледжу нейропсихофармакології у Феніксі (штат Арізона) розповіли, що цей цукор повільно викликає насичення, натомість посилює бажання поїсти.

Здавалося б, фруктоза майже в 2 рази солодша, ніж глюкоза - цукор, який потрібен нашому мозку та інших органів. До того ж, вона дає менше енергії, ніж глюкоза, а значить, можна не перейматися щодо зайвої калорійності свого обіду. На ділі виявляється, що фруктоза викликає бажання з'їсти якомога більше.

Читайте такожВчені навчилися вирощувати клітини, що виробляють інсулін

Відео дня

Цей ефект виявили дослідники з Університету Південної Каліфорнії, вивчаючи результати МРТ 24 випробовуваних. Чоловіки і жінки 16-25 років розглядали фотографії висококалорійних страв на кшталт шоколадного пирога після того, як приймали напій, що містить або глюкозу, або фруктозу. У випадках, коли випробовувані пили напій з фруктозою, перегляд зображень їжі викликав у них більш виражене бажання підкріпитися. До того ж, томографія показувала, що прилегле ядро - частина мозку, задіяна в механізмах підкріплення - активувалася сильніше, коли добровольці вживали фруктозу.

Виходить, що замінювати глюкозу фруктозою в солодощах не треба. Швидше насититися ви не зможете, а чогочь з'їсти ще захочете. А постійне переїдання, як відомо, призводить до ожиріння.

Здоров'я