Повідомляється про другий випадок виліковування від ВІЛ / фото naked-science.ru

За майже 40-річний термін боротьби з епідемією ВІЛ рахунок досяг 35000000:2. Повідомляється, що другий пацієнт позбувся вірусу через 12 років після попереднього успіху, який досі не вдавалося повторити.

Анонімний «лондонський пацієнт» вже півтора року не продовжує противірусну терапію, демонструючи як мінімум тривалу ремісію, а можливо, й повне виліковування. Про це повідомляє Naked Science, посилаючись на The New York Times.

Варто одразу сказати, що цей успіх ще не означає появи масової, доступної та ефективної терапії СНІДу. Справа в тому, що обидва пацієнти, які вилікувалися, страждали й від лейкемії, яка не піддавалася навіть хіміотерапії. Обидва проходили пересадку кісткового мозку, отримавши тканину від донора, носія мутації CCR5, що робить його стійким до ВІЛ. Однак ця процедура важка, дорога, небезпечна і загрожує масою побічних ефектів. На тлі появи потужних і доступних противірусних препаратів, які здатні десятиліттями пригнічувати розвиток ВІЛ, застосування трансплантації кісткового мозку навряд чи можна вважати виправданим.

Відео дня

Читайте такожУкраїна опинилася в лідерах за темпами поширення ВІЛ в Європі

Проте починаючи з 2007 року, коли «берлінський пацієнт» Тімоті Браун був оголошений таким, що вилікувався, медики безліч разів намагалися повторити цей успіх з іншими хворими, що страждають одночасно від СНІДу та тяжких онкологічних захворювань. Раз за разом вірус повертався і за кілька місяців знову виявлявся в крові. В якийсь момент деякі фахівці навіть стали вважати випадок «берлінського пацієнта» унікальним і пов'язаний з низкою важких потрясінь, які довелося пережити його імунній системі та всьому організму (на одному етапі лікування Брауна навіть ввели в кому). Однак новий випадок показав, що можна обійтися і без такого «довколасмертного досвіду».

Пацієнт з лімфомою Ходжкіна і СНІДом пройшов пересадку кісткового мозку від донора з мутацією CCR5 в травні 2016 року й отримував сильні імуносупресори. У вересні 2017-го йому припинили давати противірусні засоби, і ВІЛ в його крові досі не виявляється. Повідомляється, що «лондонський пацієнт» — один із 38 хворих на рак та ВІЛ, які отримали CCR5-мутантні препарати кісткового мозку, за якими продовжують стежити медики. За їхніми словами, ще один — «дюссельдорфський пацієнт» — демонструє дуже обнадійливу динаміку і залишається вільним від вірусу вже кілька місяців. Можливо, скоро рахунок в боротьбі з ВІЛ знову оновиться.