Ілюстрація / REUTERS

За попередніми даними ВООЗ, кількість хворих на кір за перші три місяці 2019 року збільшилася більш ніж на 300 відсотків у порівнянні з тим же періодом минулого року.

В даний час спалахи захворювання спостерігаються більш ніж у десяти країнах, у тому числі в Грузії, Казахстані і в Україні, передає N+1.

Читайте такожУ небезпечного вірусу в США знайшли "українське коріння" (відео)

Відео дня

Кір - інфекційне і дуже заразне захворювання, для якого характерна висока температура (часто вище 40 градусів Цельсія), кашель, нежить, шкірні висипання. У 2017 році по всьому світі від цієї хвороби померло 110 тисяч осіб, більшість із них діти молодше п'яти років.

В останні роки захворюваність на кір зросла через боязнь щеплень, і, відповідно, низького охоплення населення вакцинацією. Стандартна процедура включає в себе дві дози вакцини, але, за даними ВООЗ, в останні роки першу дозу отримали близько 85 відсотків населення планети, а другу - лише близько 67 відсотків. При цьому для того, щоб уникнути спалахів захворювання, необхідне 95-відсоткове охоплення населення вакцинацією.

Минулого року вже спостерігалася рекордна захворюваність на кір у Європі, а на Філіппінах, за даними на лютий 2019 року, під час спалаху хвороби померло 136 осіб. Утім, після цього повідомлення, кількість щеплених дітей різко зросла.

Ілюстрація / REUTERS

За даними ВООЗ, у 170 країнах світу за січень-березень 2019 року на кір захворіли 112163 людини. Це більш ніж на 300 відсотків перевищує показник за той же період минулого року - 28164 людини в 163 країнах.

Найбільше захворюваність зросла в країнах Африки (на 700 відсотків у порівнянні з 2018 роком) і в Європі (на 300 відсотків). У звіті говориться, що це тільки попередні дані - у деяких країнах спалахи кору ще тривають, крім того, за власними оцінками ВООЗ, до офіційної статистки потрапляє один випадок із десяти.

Читайте такожБоти і тролі Росії поширюють дезінформацію про щеплення

В останні роки зросла кількість батьків, які відмовляються щепити своїх дітей. Частково страхи засновані на чутках про небезпеку комбінованої вакцини від кору, епідемічного паротиту та краснухи та її зв'язку з аутизмом (які неодноразово спростовували масштабні дослідження).

Уряди деяких країн вже почали застосовувати суворі заходи проти противників щеплень. Так, в Італії в середині березня вдруге набув чинності закон, за яким дітей без вакцинації не пустять у дитячі садки й школи, а в Австралії змусили батьків щепити дітей під загрозою позбавлення соціальних виплат - і це спрацювало. Також штрафи тепер будуть платити мешканці одного з округів штату Нью-Йорк, якщо візьмуть малюків, у яких немає щеплення, в громадське місце.