Ілюстрація \ REUTERS

Вчені Каліфорнійського університету вирахували, що за останні роки на два тижні раніше терміну народилося на 25 тис. дітей більше, ніж за період 1969-1988 років. Всього американки не доношували дітей 150 тис. днів щорічно.

Читайте такожЛікарі вперше врятували немовля з мозком без черепа (фото)

Вчені закликають серйозно поставитися до результатів їхнього дослідження. Вони ще точно не знають, як пов'язане підвищення температури повітря з передчасними пологами, але працюють над цим, передає ТСН.

Відео дня

"Досить імовірно, що народження раніше терміну вплине на розвиток дитини і буде мати тривалі наслідки для дорослого життя, але необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити це", - говорить співробітник Інституту навколишнього середовища і сталого розвитку Університету Каліфорнії Алан Баррека.

На його думку, причиною передчасних пологів є спекотна погода, за якої у жінок підвищується рівень окситоцину – гормону, що регулює процес пологів. Чи спека викликає стрес серцево-судинної системи, і організм жінки прагне впоратися з цією ситуацією.

Однак, є закономірність, яка вказує на те, що спекотна погода прискорює пологи і скорочує вагітність.

Підвищення температури і теплових хвиль - одна з найбільш ясних ознак зміни клімату, спричиненої людиною: до кінця століття в США щорічно буде до 30 додаткових днів, коли температура підніметься до 30 градусів.

Алан Баррека і його однодумці досліджували 56 млн випадків народження дітей, в кількох округах Сполучених Штатів за останні 20 років. Як виявилося, коли стовпчики термометрів показують більш 32,2 градуси за Цельсієм на 5% збільшується кількість передчасних пологів.

Через підвищення температури можливе зростання кількості пологів раніше терміну в найближчі десятиліття. Якщо зараз одна з двохсот жінок народжує передчасно, то до кінця століття співвідношення становитиме більше 1:100.

"Це число може здатися невеликим, але це набагато вище, ніж ризик потрапляння в ДТП", - уточнив учений.

Він додав, що кондиціювання повітря забезпечить матерям захист в спекотні дні, але охолодження таким способом досить енергоємне і доступне жителям не всіх країн.

"Багато сімей відчувають фінансові труднощі, якщо їм доведеться ставити додаткові кондиціонери в період вагітності жінки. Через фінансові труднощі з'явиться стрес, який шкідливий і для матері, і для дітей", - пояснив Баррек.

На думку професора акушерства в Королівському коледжі Лондона Ендрю Шеннана, вже давно відомо, що екстремальні температури провокують передчасні пологи, але визначенням природи зв'язку з цим ніхто не займався.

"Необхідно зробити ще одне дослідження, але, безумовно, ми повинні допомогти захистити вагітних жінок від високих температур і працювати над причинами зміни клімату", - додав Мітчелл Крамер з кафедри акушерства і гінекології в лікарні Гантінгтон в штаті Ньювелл.