випадки перенесення вірусу Зіка комарами відзначено на даний момент у 75 країнах / Фото: gizmodo.com

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила про завершення режиму надзвичайної ситуації в глобальному масштабі, що діяв з 1 лютого і був викликаний поширенням вірусу Зіка.

Про це йдеться в заяві ВООЗ за підсумками п'ятого засідання спеціального комітету щодо Зіка, повідомляє ТАСС.

Читайте такожАмериканські вчені виявили антитіла, що нейтралізують вірус Зіка"Вірус Зіка і пов'язані з ним наслідки залишаються значним і довгостроковим викликом у сфері здоров'я, що вимагає інтенсивних дій, проте вони не становлять надзвичайної ситуації в галузі суспільної охорони здоров'я, що має міжнародне значення", - йдеться в документі.

Відео дня

Комітет рекомендував ухвалити відповідні програми роботи і виділити на них кошти, зважаючи на "довгострокову природу хвороби та її наслідків".

За даними ВООЗ, випадки перенесення вірусу Зіка комарами відзначено на даний момент у 75 країнах. У 28 із них зафіксовано випадки мікроцефалії, потенційно пов'язані з зараженням вірусом Зіка. За минулий тиждень цей список поповнили Аргентина і Гваделупа. Про випадки синдрому Гійєна-Барре інформували в цілому 19 країн. 12 держав заявили про наявність свідоцтв локальної передачі вірусу Зіка від людини до людини, серед них США, Аргентина, Перу, Франція і Німеччина.

Читайте такожВірус Зіка призводить чоловіків до безпліддя - дослідженняВчені вважають, що вірус Зіка викликає у вагітних жінок різні відхилення у розвитку плоду, і найбільш тяжким із них вважається мікроцефалія: значне зменшення розміру черепа, що призводить до слабоумства, проблем із зором і слухом. Переносником вірусу є комар Aedes aegypti.