В Японії успішно випробували таблетку, здатну вилікувати грип за день / Фото: newsru.co.il

Учені з Колумбійського університету в Нью-Йорку виявили, що основним резервуаром смертельних коронавірусних інфекцій є кажани, повідомляє Nature.

Читайте такожКажани-вампіри в Бразилії перейшли на кров людей - вчені

Дослідники вивчили понад 12 тисяч летючих мишей, 3,4 тисячі гризунів і 3,5 тисячі мавп в 20 країнах Африки, Азії, Південної та Центральної Америки. У цих регіонах ймовірність передачі вірусу від диких тварин до людини дуже висока. Були зібрані зразки слини, сечі, фекалій, які відправили до лабораторії для генетичного аналізу.

Відео дня

Майже 10 % спійманих вченими кажанів були носіями коронавірусів (у інших тварин - 0,2 %). Виявлено, що величезна кількість інфекційних агентів характерна для тих місць, в яких мешкали кілька видів крилатих ссавців.

Отримані дані допоможуть вірусологам в розумінні міжвидової передачі вірусів - від тварини до людини.

Дослідження фінансувалося Агентством США з міжнародного розвитку в рамках програми запобігання пандемій, зумовлених мутуючими вірусами, які уражають і людей, і ссавців.

У 2002 році спалах SARS, що почався в Китаї і поширився в 27 країнах,  забрав життя 774 осіб. У 2012-му під час епідемії коронавірусної інфекції в Саудівській Аравії загинули 640 осіб.

Читайте такожКоронавірусами називають родину вірусів