Борщівник Сосновського / фото ua.depositphotos.com

В середині літа на всій території України розквітає небезпечна рослина, з якою ведеться боротьба. Борщівник Сосновського можна зустріти в будь-якій місцевості. Ця рослина зовні нагадує квітучий кріп і може досягати висоти 3-5 метрів. При контакті з листям і стеблом рослини на шкірі виникають хворобливі опіки. 

Історично борщівник ріс тільки в Росії на Кавказі, але в 40-их роках минулого століття його поширили по території СРСР як кормову рослину. Виявилося, корови після борщівника дають гірке молоко, а у людей рослина викликає опіки. Викорінити цей бур'ян вкрай важко, а потрапивши на територію він дуже швидко розростається.

У чому небезпека борщівника?

Читайте такожВчені назвали тривалість життя людей у 2100 роціУ всіх частинах цієї рослини знаходяться речовини фуранокумарини. Самі по собі вони нешкідливі і навіть використовуються в медицині для лікування псоріазу. Однак при контакті з сонячними променями фуранокумарини викликають сильні опіки шкіри.

Відео дня

Чим довше людина знаходиться під сонцем після дотику до борщівника, тим серйозніше будуть опіки. При прямому контакті з борщівником людина може зовсім нічого не відчути. Однак з часом шкіра почне "горіти" під сонцем, місце опіку почервоніє, можуть з'явитися пухирі.

Небезпека борщівника Сосновського/ фото ua.depositphotos.com

Опіки від борщівника - симптоми і перша допомога

Перший контакт з борщівником майже непомітний. Після перебування на сонці місце опіку червоніє, потім з'являється біль, набряк. При сильному ураженні на шкірі можуть з'явитися пухирі з жовтою рідиною. Якщо вражена велика площа шкіри, людина може відчувати загальне нездужання: слабкість, знижений тиск, сильний головний біль, запаморочення, нудоту.

Найбільш вразливими до опіку ділянками шкіри вважаються живіт, внутрішня частина стегон і обличчя. Особливо болючими є опіки для дітей. Уражені ділянки шкіри можуть "горіти" під сонцем кілька днів.

Читайте такожАлергія на амброзію: чим лікувати і як уберегтися від пилкуЯкщо уникнути контакту з борщівником не вдалося, в першу чергу потрібно закрити місце опіку одягом. Рекомендується якомога швидше зайти в приміщення або в тінь і не виходити під відкриті промені. Потім опік потрібно промити протічною водою з милом і накласти стерильну пов'язку. Протягом наступних 2 днів не можна перебувати під сонцем.

Після надання першої допомоги опік потрібно показати лікарю. Він призначить ранозагоювальні і антигістамінні препарати. Самолікування і народна медицина при ураженні борщівником вкрай небезпечні. Це може посилити опік. Якщо опіки отримала дитина, її слід показати педіатру.