Люди з ожирінням частіше хворіють на тяжку форму COVID-19 / REUTERS

"Оливка на гілці", "яблуко" чи "груша" - існує багато різних зображень, які умовно описують форму тіла. Все залежить від того, в якій частині жири накопичується в людей з надмірною вагою.

З медичної точки зору, форма тіла теж важлива. Наприклад, умовна форма "яблука" означає, що жир накопичується в області живота. Через це можуть виникати різні запальні процеси. І в таких випадках пухлі боки здаються не такою першочерговою проблемою. Іншими словами: проблема надмірної ваги не завжди в самій надмірній вазі. Про це важливо пам'ятати в часи пандемії COVID-19, - пише Die Zeit.

Читайте такожBloomberg: Вчений США пояснив, чи COVID-19 передається через їжу і які маски кращіНа початку пандемії вчені мало знали про можливий зв'язок між надмірною вагою й тяжкими випадками зараження коронавірусом. Але нові дослідження свідчать, що зайві кілограми сильно збільшують ризик початку тяжкої форми COVID-19.

Відео дня

Видання зазначає, що надмірна вага визначається так званим "індексом маси тіла". Його розраховують шляхом ділення ваги в кілограмах на висоту в метрах квадратних. За класифікацією ВООЗ,  людей, чий показник складає 25 кілограмів на метр квадратний, вважають такими, що мають надмірну вагу. Якщо показник зростає до 30 кілограмів на метр квадратний, це вже вважається ожирінням першого ступеню, з 35 кілограм на метр квадратний - ожирінням другого ступеню. А якщо індекс досяг 40 кілограмів на метр квадратний - це ожиріння третього ступеню.

В контексті пандемії COVID-19 дослідження показало, що 3,6 тисяч американських пацієнтів з ожирінням першого ступеню вдвічі більше ризикували потрапити у відділення інтенсивної терапії, ніж люди, чий індекс був меншим 30 кілограмів на метр квадратний. А ризик для людей з другим рівнем ожиріння зростав в 3,6 разів (дослідження можна прочитати тут).

Читайте такожNew York Times: Вчені помітили ознаки довговічності імунітету до COVID-19Деякі дані також вказують на те, що люди з COVID-19 частіше потрапляють під систему штучної вентиляції легень (ШВЛ), якщо у них є ожиріння (дослідження доступне за цим посиланням). У Франції дослідження за участі 124 пацієнтів виявило більш точну закономірність. Вчені встановили, що люди з індексом маси тіла вище 35 кілограмів на метр квадратний ризикують потрапити під систему ШВЛ в 7 разів більше, ніж пацієнти з нормальною вагою.

Чому так відбувається?

Чому люди з надмірною вагою так тяжко переживають коронавірус? За словами головного лікаря Клініки святого Франциска Карстена Мюссіга, існує кілька пояснень. Перше з них пов'язане з самою жировою тканиною.

"Жирові клітини здатні виробляти певні гормони або подібні до них субстанції. І деякі з них можуть провокувати запалення", - пояснив лікар.

Наприклад, один з таких гормонів - лептин. Він відповідає за появу відчуття ситості. Також відомо, що деякі імунні клітини, такі як макрофаги, накопичуються в жирових тканинах. За словами Мюссіга, ці клітини вивільняють інші клітини, які провокують запальну реакцію. Лікар пояснив, що хронічне запалення часто спостерігається в людей з ожирінням. Спочатку воно відбувається лише в жирових тканинах, але з часом може перекинутися й на інші органи.

Читайте такожУ ВООЗ заявили про нову фазу пандемії COVID-19Чи кожна людина з надмірною вагою страждає від цих процесів однаково? Ні. Кількість клітин, які провокують запалення, буде залежати від того, в якій частині тіла накопичуються жирові тканини.

"Так зване "пивне пузо", яке також називають "формою яблука" чи вісцеральним ожирінням, пов'язують зі значно вищим метаболічним ризиком, ніж у випадку "форми груші", коли жир більше осідає на сідницях", - пояснив Мюссіг.

Таким чином, оцінка ризиків початку тяжкої форми COVID-19 на основі виключно індексу маси тіла не завжди точна. Важливо також враховувати розмір талії.

Як хронічне запалення й COVID-19 можуть бути пов'язані?

Вчені вважають, що імунна система людей з надмірною вагою перебуває в стані постійного стресу через описані вище процеси. А тому вона не може належним чином відреагувати на коронавірус. Цей ефект вже був раніше помічений у випадку з грипом. І для COVID-19 ситуація виявилася аналогічною (Про це можна прочитати в журналі The Lancet). Але це лише одне пояснення.

"Інша гіпотеза говорить про те, що імунна система, якій доводиться мати справу з хронічним запаленням, сприяє розвитку так званого цитокінового шторму", - додав лікар.

Такий шторм виникає, коли імунні клітини безконтрольно провокують запалення в усьому тілі. Лікарі часто спостерігають такі ускладнення у тяжко хворих пацієнтів з COVID-19 (більше про це можна прочитати в журналі Nature).

Інше ускладнення, пов'язане з коронавірусом, - це утворення кров’яних згустків, які називають тромбами. Залежно від того, в яких судинах вони застрягнуть, може виникнути проблема з постачанням кисню в різні частини тіла. Може також статися серцевий напад чи інсульт. Дослідження свідчать, що такі тромби утворюються досить часто в тілі пацієнтів з COVID-19 (про це читайте в Journal of Medical Virology). Але причини такого явища досі не встановлені.

Читайте такожКоронавірус здатен викликати психоз й запалення в мозкуАле проблема в тому, що люди з надмірною вагою й без коронавірусу більше інших ризикують постраждати від тромбів. Це відбувається через певні гормони, які містяться в жирових тканинах, а також через підвищений рівень білку в крові. Якщо COVID-19 проходить в тяжкій формі, то для пацієнтів з надмірною вагою ризик утворення тромбів подвоюється.

Лікар Мюссіг також вказує на те, що коронавірус проникає в людські клітини, чіпляючись до рецепторів під назвою ACE2. Але вони є не лише у клітин легень і нирок, а й жирових тканин. Таким чином, коронавірус потенційно може використовувати жир як резервуар з оптимальними умовами для розмноження. Вчені встановили, що інші віруси так поводяться (дослідження було опубліковане в журналі Biochimie).

Коронавірус в Україні і світі: що відомо в 18 серпня?