Ілюстрація / REUTERS

Вчені з Нідерландів виявили, що коронавірус вражає клітини кишечника і активно там розмножується, а також передається фекально-оральним шляхом.

Читайте такожВід коронавірусу в світі померло вже понад 250 тисяч людей

Щоб відстежити реакцію клітин на вірус, його помістили в спеціальну модель органу. Результати експерименту оприлюднили на порталі Medicalxpress, передає obozrevatel.com. Таким чином, нові дані пояснили шлунково-кишкові симптоми у третини пацієнтів з COVID-19.

Відео дня

Учені також дійшли висновку, що вірус може бути виявлений у калі людини ще довго після того, як респіраторні симптоми пройшли. Це говорить про те, що вірус також може поширюватися за допомогою так званої "фекально-оральної передачі".

Крім того, дослідники з Інституту Хабрехта, Університету Еразма і Університету Маастрихта вирішили визначити, чи може вірус SARS-CoV-2 безпосередньо інфікувати клітини кишечника. Використовуючи електронну мікроскопію, дослідники виявили вірусні частинки всередині і зовні клітин, на які впливали.

"Спостереження, зроблені в цьому дослідженні, дають певні докази того, що SARS-CoV-2 може розмножуватися в клітинах шлунково-кишкового тракту. Однак ми поки що не знаємо, яку роль SARS-CoV-2, присутній в кишечнику пацієнтів з COVID-19, грає в передачі. Наші результати показують, що ми повинні розглянути цю можливість більш уважно", – йдеться в матеріалі.

Як повідомляв УНІАН, раніше способами передачі коронавірусу назвали повітряно-крапельний, а також через контакт з брудними поверхнями.

Читайте також:

Інфографіка УНІАН