этот материал доступен на русском

Стало відомо, чому не можна зрізати пліснявілу частину хліба, а залишок їсти

14:35, 28 травня 2020
Зарубіжні новини
1181 0
Пліснявілий хліб неможнаїсти \  goodhouse.ru

Поява цвілі на хлібі – прикра ситуація. Особливо, якщо ви зібралися пообідати і в останній момент помітили, що хліб встиг злегка пошкодитися.

Читайте такожНазвано правильний весняний сніданок

Деякі не надто переживають з цього приводу, зрізають пліснявілу частину, а решту вживають в їжу. Однак, робити цього категорично не можна.

Справа в тому, що цвіль - це гриби з видимими спорами на поверхні органічних субстратів і мікроскопічним корінням всередині. Тобто видима нам цвіль – це тільки мала частина айсберга. До того часу, як грибок проростає назовні, спори вже пронизали всю внутрішню частину продукту, повністю його зіпсувавши, передає medikforum.

Лікарі забороняють вживання такого хліба. Спори цвілі містять міотоксин, що має властивість викликати харчове отруєння. Але навіть не в цьому криється небезпека. Нагромадження міотоксинів в організмі людини веде до мутації клітин і, як наслідок, до онкології.

Тому цвілий хліб слід негайно відправляти у відро для сміття. Ним не можна навіть годувати тварин і птахів. На їхній організм цвіль діє точно так само, як і на людський. 

До того ж птахів взагалі не слід годувати хлібом. Особливо чорним і дріжджовим. Хліб дає їм помилкове відчуття ситості і важко перетравлюється.

Краще використовувати для прикорму птахів крупи, навіть, якщо в них вже встигли оселитися шкідники. Можна давати сухарики, але тільки не з житнього хліба.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter