фото УНІАН, Віктор Ковальчук

За статистикою, від безсоння страждає понад 10% населення розвинених країн. Натомість в Україні ситуація зараз значно гірша. Як зазначають у Міністерстві охорони здоров’я, після 24 лютого 2022 року, мабуть, лише 10% українців мають нормальний сон без порушень.

Чи можливо висипатися під час постійної загрози та звуків сирен, в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів кандидат медичних наук, кардіолог, сомнолог Юрій Погорецький.

За його словами, оптимальний час для засинання, щоб отримати максимальну дозу мелатоніну, - 22:00, а під час війни навіть трішки раніше. 

"Близько 23:00 виробляється головне дозування мелатоніну, тобто в 5 разів більше, ніж наступні рази протягом ночі. Лягаємо о 22:00, щоб "зловити" свій мелатонін. А під час війни наша рекомендація - давайте починати сон трішки раніше, з 21:00. І коли бомбардування починається о 2:00-3:00, то ми встигаємо "зловити" цінний сон і виспатися", - пояснює сомнолог.

Він радить, якщо ви йдете до укриття, брати із собою ковдру, подушку, масочку для очей та беруші. Кандидат медичних наук пояснює, що отримання мелатоніну під час сну дає нам спокій, бадьорість, сексуальність, відновлення гормонального статусу.

Погорецький радить не користуватися гаджетами за 2 години до сну. До раціону для хорошого сну, за його словами, варто додати молоко, бринзу, молоко з медом, вишні, гарбузове насіння, банани, голландські сири. Після 13:00 лікар пропонує відмовлятися від чорного та зеленого чаю, від кави. За три години до сну закінчуємо фізичну активність, перед сном приймаємо теплу ванну або душ.

Раніше УНІАН зібрав прості поради, як заспокоїтись під час повномасштабної війни, коли вас супроводжують стрес, панічні атаки, страх за себе і своїх близьких.

Вас також можуть зацікавити новини: