Ілюстрація REUTERS

Член громадського формування "Екопатруль", у дворі якого невідомі підірвали гранату, спільно з колегами встановлював факти незаконної вирубки лісу в Синельниковому Дніпропетровської обл.

Про це розповіла 112.ua голова громадського формування "Екопатруль" та голова громадської ради при Державній екологічній інспекції в Дніпропетровській області Тетяна Лампика. Про це йдеться в статті "Гранати, підпали, залякування дітей: Як погрожують активістам, що борються з незаконною вирубкою лісів" на сайті 112.ua.

"До моменту, як "Екопатруль" став займатися цим питанням, було вже вирубано 1,5 га дубових насаджень. Ми стали чинити опір, але там чіткий, налагоджений бізнес", - розповіла голова громадського формування "Екопатруль".

Відео дня

У зв'язку з виявленими фактами незаконної вирубки на досудовому розслідуванні у слідчому відділі Синельниківського відділення поліції ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться 4 кримінальні провадження. Попередньо вони кваліфіковані згідно частини 1 статті 246 КК україни "Незаконна вирубка лісу", уточнила юрист "ЭкоПатруля" Наталія Бут, колега потерпілого.

За її словами, екологічна організація передала поліції зафіксовані такі факти: 3 листопада біля села Парне були затримані невстановлені особи, які, спилюючи бензопилами дуби, знищили 76 дерев. У відповідності з порушеною кримінальною виробництвом на дві бензопили та автомобіль було накладено арешт. У той же день за фактом знищення 30 дубів у селі Вишневецьке був накладений арешт ще на дві бензопили чорних лісорубів. Активісти "ЭкоПатруля" сприяли затримань 21 і 30 листопада, в результаті було заарештовано ще кілька автомобілів і бензопил.

Відповідно до Статуту громадського формування з охорони громадського порядку "Екопатруль" та закону України "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного контролю", члени формування допомагають органам Нацполиции у забезпеченні громадського порядку та дотримання безпеки, інформують органи Нацполиции про вчинені або підготовлювані злочини, місця концентрації злочинних елементів. Також допомагають Нацполиции у виявленні і розкритті злочинів, розшуку осіб, які їх вчинили, захисті інтересів держави, підприємств, установ, організацій, громадян від злочинних посягань на сферу екологічного законодавства, уточнила Наталія Бут.

Тільки за останній рік в результаті діяльності "ЭкоПатруля" було порушено 20 кримінальних справ у зв'язку з порушеннями законодавства у сфері екології. Зокрема, за ініціативи організації була проведена перевірка прокуратури в лісовому господарстві Дніпропетровської обл. Був встановлений факт корупції, в результаті чого був звільнений співробітник місцевого лісгоспу, причетний до неї, розповіла 112.ua Лампика: "Наша діяльність – це комунікація між відповідальними органами, наприклад, між Держнс, поліцією, екологічною інспекцією. Оскільки ми знаходимося на місцях, на полях, ми бачимо, що не працює, що потрібно покращити".

Як відомо, у двір члена громадського формування "Екопатруль", який брав участь у викритті незаконних вирубок, 11 грудня невідомі імовірно кинули гранату. За цим фактом ГУНП в Дніпропетровської області відкрили кримінальне провадження за статтею 4 статті 296 КК ("Хуліганство").