Зловмисники знайомились із жертвами на ЛГБТ-сайтах / фото: УНІАН

В Одесі судитимуть п'ятьох зловмисників, які вимагали гроші у чоловіків нетрадиційної сексуальної орієнтації за нерозголошення інформації про їхнє інтимне життя.

Як повідомили УНІАН у прес-службі прокуратури Одеської області, 27 серпня прокурори направили до суду обвинувальний акт стосовно організованої групи жителів Одеси та Одеської області.

«Встановлено, що 26-річний одесит розробив схему вимагання грошей у чоловіків за нерозголошення даних про особисте життя та інтимних зв'язках. Згодом, до злочинної діяльності він втягнув двох рідних братів, друга і неповнолітнього», - повідомили у прес-службі.

Відео дня

Як відзначається, вони підшукували потенційних жертв у мережі Інтернет, зустрічалися з ними і здійснювали фото- та відеофіксацію таких зустрічей. Потім вимагали у потерпілих гроші за нерозголошення даних про їхнє особисте життя.

Крім того, представники угруповання з метою шантажу використовували недіюче посвідчення працівника поліції, а також застосовували до потерпілих насильство.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Портофранківського відділення поліції під процесуальним керівництвом обласної прокуратури спільно з Одеською місцевою прокуратурою № 3.

Обвинуваченим інкримінується ряд статей Кримінального кодексу України. Це - ч. 4 ст. 189 (вимагання), ч. 1 ст. 304 (втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність), ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 2 ст. 353 (самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи).

Як уточнили УНІАН у Головному управлінні Нацполіції в Одеській області, зазначена група зловмисників шантажувала геїв. Зокрема, їх жертвою став 36-річний громадянин Фінляндії, якого в березні цього року в центрі Одеси викинули з 2-го поверху житлового будинку, через те, що той відмовився платити здирникам.

Встановлено, що зловмисники знайомилися, як правило, з іноземцями-геями на сайтах ЛГБТ-спільноти. Після віртуального спілкування, як правило, від імені наймолодшого учасника групи, потенційній жертві пропонували приїхати до Одеси.

Приміщення, в якому призначалося «побачення», обладнали прихованими відеокамерами, на які фіксувалося те, що відбувається. Потім підозрювані чинили психологічний тиск на потерпілих, вимагаючи відкупні.

Як повідомляв УНІАН, у березні в Одесі госпіталізували громадянина Фінляндії, якого скинули з балкона 2-го поверху житлового будинку на вулиці Елисаветинській. При падінні з висоти чоловік дістав переломи обох п'ят.

Пізніше поліція заявила про затримання чотирьох зловмисників, які, як з'ясувалося, вимагали у іноземця 2 тис. дол. за нерозголошення особистої інформації. Між ним і вимагачами сталася бійка, під час якої його викинули з балкона.

Тоді повідомлялося, що всі учасники події - місцеві жителі у віці від 19 до 44 років - затримані в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.