Зловмисники купили вогнепальну зброю, маски та інше / фото: прес-служба поліції

В Одесі правоохоронці затримали п'ятьох учасників злочинної групи, в тому числі двох її організаторів, які вчинили у 2018 році в центрі міста збройний розбійний напад на інкасаторів, у яких відібрали 160 тис. дол.

Про це повідомила прес-служба Національної поліції України.

Зазначається, що під час слідства було встановлено злочинну групу, до якої входять п'ятеро згаданих чоловіків віком 35-43 років. Її двоє організаторів (1982 і 1980 р.н.). у 2018 році вчинили озброєний розбій - поранили з вогнепальної зброї інкасаторів і відібрали 160 тис. дол.

Відео дня

Читайте такожВ Києві озброєна банда відібрала у торговців 100 тисяч медичних масок (фото)

Розслідуючи цей напад, кримінальний розшук отримав інформацію про те, що угруповання на 18 березня 2020 року запланувало ще один напад - на відділення одного з банків, розташованих у центрі Одеси.

Як зазначається, зловмисники купили вогнепальну зброю, маски та ін. Під час нападу планували використати кілька автомобілів - один для прибуття на місце злочину, другий - для втечі, третій - для безперешкодного переміщення після розбою.

«18 березня вони залишили одну машину в Одеській області, щоб потім користуватися нею після нападу, і виїхали до Одеси на інших автомобілях. При собі мали вогнепальну зброю, радіостанцію, радіолокаційне обладнання тощо. Весь цей час за ними вже стежили оперативники карного розшуку», - розповіли в поліції.

Прибувши вдень на місце, учасники групи наділи маски і привели в готовність вогнепальну зброю, але правоохоронці запобігли нападу.

В ході затримання підозрювані намагалися втекти, спецназівці застосували табельну зброю. Однак, незважаючи на пошкодження колеса, автомобіль зі зловмисниками продовжив рух і, прагнучи втекти від погоні, пошкодив кілька машин городян.

Внаслідок застосування табельної зброї та ДТП ніхто з цивільних осіб і правоохоронців не постраждав.

Під час обшуків у підозрюваних вилучили підроблені документи, зокрема посвідчення співробітників ФСБ РФ, пристрої пошуку GSM-сигналу, камуфляжний одяг. В їхніх автомобілях знайшли пістолет і автомат зі спорядженими магазинами, патрони, ніж, молоток, балаклави та ін. Також вилучено машину, зброю та інші предмети, які двоє лідерів групи використовували під час нападу в 2018 році.

Крім того, встановлено, що один з двох організаторів перебуває в розшуку на території РФ, а іншого учасника угруповання розшукують правоохоронні органи Молдови.

Читайте такожВ Одесі четверо невідомих скоїли розбійний напад на будинок судді

Зараз відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 14 ч. 4 ст. 187 (розбій) КК України.

Всі п'ятеро зловмисників перебувають в ізоляторі тимчасового тримання. Встановлюється їх причетність до скоєння аналогічних злочинів на всій території України.

Як повідомляв УНІАН, 28 вересня 2018 року в центрі Одеси, на вул. Софіївській, під час скоєння розбійного нападу на інкасаторів було викрадено понад 3 млн грн (160 тис. дол.). За даними поліції, нападу зазнали співробітники приватної компанії, що проводили інкасацію обмінних пунктів. Вогнепальні поранення ніг отримали обидва співробітники. Один був у дуже тяжкому стані.

18 березня 2020 року в Одесі правоохоронці із застосуванням зброї затримали групу чоловіків, підозрюваних у розбійному нападі. За деякими даними, чоловіки хотіли напасти на інкасаторів «Радабанку».