Підпал стався у ніч на 27 лютого / фото: СБУ

У Польщі засудили підпалювачів офісу Товариства угорської культури в Ужгороді.

Про це кореспонденту УНІАН повідомили в Управлінні Служби безпеки України в Закарпатській області.

Як йдеться у повідомленні, за матеріалами Служби безпеки України суд у Кракові засудив колишніх активістів праворадикальної організації «Фаланґа» за спробу підпалити угорський культурний центр в Ужгороді.

Як нагадали в СБУ, у лютому 2018 року двоє виконавців намагалися підпалити будівлю Угорського товариства культури в Ужгороді. Один з них кинув пляшку з «коктейлем Молотова», інший зафіксував підпал на відео.

В СБУ додали, що в межах розпочатого кримінального провадження СБУ здійснило комплекс оперативно-розшукових заходів.

«Співробітники спецслужби встановили причетність до підпалу будівлі двох громадян Польщі, які входять до праворадикальної організації «Фаланґа». Учасники цієї структури брали участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків угруповань «ЛНР» і «ДНР», - уточнили в управлінні.

У відомстві також повідомили, що українські правоохоронці ідентифікували цих людей через камери відеоспостереження, встановили мобільні телефони, з яких вони координували свої дії, автозаправну станцію де вони купували пальне для підпалу, коли перетнули кордон з Україною.

Під час досудового слідства було встановлено, що організував підпал третій учасник польської праворадикальної структури.

«Усі матеріали українська сторона передала через Генеральну прокуратуру України до Генеральної прокуратури Польщі. Польські правоохоронці затримали трьох зловмисників.

Суд у Кракові визнав фігурантів винними у вчиненні злочину. Організатора засуджено до трьох років позбавлення волі, виконавців до менших термінів – 1 і 2 років», - уточнили в УСБУ.

У відомстві уточнили, що суд відбувся 23 березня.

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 27 лютого 2018 року в Ужгороді відбувся напад на офіс Товариства угорської культури Закарпаття. В результаті пожежі ніхто не постраждав.

Тодішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявляв, що за підпалом офісу Товариства угорської культури стоять російські спецслужби.

Посла України в Угорщині викликали в угорський МЗС у зв'язку з другим за місяць (перший був зафіксований 4 лютого 2018) підпалом союзу угорців в Ужгороді.

Тодішній міністр закордонних справ Павло Клімкін засудив спробу підпалу і назвав це провокацією.

Пізніше в Польщі затримали двох підозрюваних у підпалі угорського суспільства в Ужгороді.