Шклярову відмовляють у госпіталізації / Ілюстрація REUTERS

Вже майже тиждень у відомого білоруського політв'язня Віталія Шклярова, який знаходиться в мінському СІЗО, тримається висока температура. Однак його не тільки не госпіталізували, а й відмовляють в обстеженні.

Про це розповів адвокат Шклярова Антон Гашинський.

Читайте також"Прослушка" у Ткача: до будинку журналіста проникли невідомі

Відео дня

"8 вересня Віталію Шклярову раптово стало погано. У нього з'явився кашель, озноб і жар. Лікар оглянув його тільки через три дні.  Незважаючи на його прохання, в госпіталізації йому було відмовлено, і був запропонований постільний режим. Також Віталію було відмовлено в проведенні тесту на COVID - 19 і флюорографії. Тільки після того, як стан Віталія став критичним - йому дали Ібупрофен. Зазначу, що йому відмовляються робити будь-які обстеження, хоча на території СІЗО є республіканська лікарня, яка обладнана всім необхідним", - заявив Гашинський. 

Він також розповів, що у Шклярова зламаний палець. 

"Не можу сказати, як це сталося, оскільки Віталій був дуже переляканий, а на питання про перелом пальця він губився, і говорив, що розповість потім. Зазначу, що керівництво СІЗО знає про те, що у Шклярова перелом, але не робить рівним рахунком, нічого", - додав Гашинський. 

Він також заявив, що Шкляров не виключає можливості свого зараження COVID-19. Сталося це, на думку політв'язня від співкамерників, які постійно змінювалися.

"Віталій розповідав, що у нього постійно змінюються співкамерники. За його словами, це, в тому числі, наркомани, ґвалтівники, вбивці. Якийсь час у нього було в камері три курять співкамерника, хоча всі прекрасно знали, що він не курить", - додав адвокат.

Нагадаємо, влада Білорусі затримала відомого опозиційного політика Сергія Тихановського, а пізніше і політконсультанта Віталія Шклярова. Їм закидають організацію незаконного мітингу на підтримку кандидата в президенти Світлани Тихановської 29 травня в місті Гродно. Сам Шкляров заперечує всі звинувачення на свою адресу і стверджує, що його затримання — це помста "останнього диктатора Європи" за публічну критику дій Лукашенка. ЗМІ називають Шклярова одним з найнебезпечніших політичних діячів для режиму Лукашенка.

18 серпня Шкляров передав ЗМІ відкритий лист, в якому розповів про тортури, психологічний тиск і приниження щодо нього та інших людей, що містяться в мінському СІЗО.

Шкляров працював над президентською кампанією кандидата в президенти США Берні Сандерса у 2016 році. Крім того, він був волонтером у штабі кампанії з переобрання президента Обами у 2012 році. Він одружений на співробітниці дипкорпусу Державного департаменту і є громадянином США і Білорусі.

В ході спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ заступник Державного секретаря США Стівен Біган, від імені країни, закликав білоруську владу звільнити Віталія Шклярова. З такою заявою пізніше виступив держсекретар США Майк Помпео. Пізніше Шкляров з СІЗО передав ще один лист, в якому розповів про те, що тортури щодо нього посилилися.