Згвалтування у Кагарлику - справа зрушила з місця, звітують у Венедіктової / фото: будівля Кагарлицького відділу поліції

Екс-керівнику підрозділу поліції в Кагарлику повідомлено про підозру у невжитті заходів для припинення незаконних дій підлеглих.

Читайте також"Це не один і не два випадки": у ДБР розповіли деталі у справі про зґвалтування в Кагарлику

Як повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора, колишньому керівнику Кагарлицького відділення поліції Обухівського відділу поліції Головного управління Нацполіції в Київській області повідомлено про підозру у невжитті керівником, якому стало відомо про вчинення його підлеглими арешту, затримання, викрадення або позбавлення волі людини, заходів для їх припинення та неповідомлення компетентних органів про злочин (ч. 2 ст. 146-1 Кримінальному кодексу України).

Відео дня

Підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

За даними слідства, екс-керівник відділення поліції, достовірно знаючи про факт затримання 9 січня 2020 року його підлеглими двох осіб без оформлення та утримування їх упродовж ночі в підрозділі поліції пристебнутими наручниками до батареї, не вжив заходів до припинення незаконних дій поліцейських та не повідомив до компетентних органів про цей злочин.

Докази протиправних дій колишнього посадовця поліції були здобуті в ході розслідування фактів катування та зґвалтування осіб працівниками підрозділу поліції в Кагарлику.

Тортури у поліції Кагарлика: історія скандалу

  • У ніч на 24 травня у Кагарлику на Київщині оперуповноважений поліції Сергій Сулима та начальник сектору поліцейського відділення Микола Кузів у службовому кабінеті з застосуванням насильства кілька разів зґвалтували жінку, яку викликали до відділення поліції як свідка.
  • 26 травня їм повідомили про підозри. Оперуповноважений підозрювався у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб (ч. 3 ст. 152 Кримінального кодексу України). Начальник одного із секторів відділення поліції підозрювався у співучасті у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб, та перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 152, ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).
  • Також 26 травня суд взяв під варту обох поліцейських без права на внесення застав. Голова Нацполіції Ігор Клименко звільнив Сулиму і Кузіва з поліції.
  • У червні слідчі змінили кваліфікацію злочину: статтю 365 "перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу" Кримінального кодексу перекваліфікували на статтю 127 "катування за попередньою змовою групою осіб".
  • 2 липня слідчі ДБР повідомили про підозру ще двом правоохоронцям та виявили нові факти катувань людей у Кагарлицькому відділенні поліції, загалом у справі фігурують 4 працівники відділення.