За статутом МТСБУ, до складу Координаційної ради входить три народних депутати \ фото: Depositphotos

Страхові компанії-члени Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) на загальних зборах 28 квітня розглянуть питання про зміну структури Координаційної ради шляхом внесення змін до статуту МТСБУ.

Читайте такожУ 2019 році страховики ОСЦПВ виплатили постраждалим у ДТП понад 2,5 мільярди гривень

Кілька років тому Бюро зіткнулося з ситуацією, коли певні політичні сили намагалися здійснити рейдерське захоплення управління МТСБУ. Основною метою було бажання отримати доступ до управління значними коштами фондів МТСБУ, призначених для здійснення виплат постраждалим в ДТП згідно з нормами чинного закону «Про ОСАЦВ». Страховики ОСАЦВ, що стикалися і раніше зі спробами політичного тиску на Бюро та нецільового використання коштів фондів, виступили категорично проти ситуації, що склалася. В якості крайньої міри, було прийнято рішення відкликати представників страхового ринку зі складу Координаційної ради. Після цього, згідно із законодавством, повноваження і функції Координаційної ради перейшли до Нацкомфінпослуг як до уповноваженого органу. Склалася виняткова ситуація, якої раніше ніколи не було в роботі Бюро, передає Форіншурер.

Відео дня

За статутом МТСБУ, до складу Координаційної ради входить три народних депутати за дорученням профільного Комітету Верховної Ради, один представник уповноваженого органу (регулятора), один представник ЛСОУ (Ліги Страхових організацій України) і чотири представники страховиків-членів Бюро, які обираються Загальними зборами МТСБУ строком на два роки.

Дана проблемна ситуація підштовхнула ринок ОСАЦВ до того, що в 2017 році на Загальних зборах членів Бюро були прийняті зміни до статуту МТСБУ, які виключили заполітизований підхід в роботі Координаційної ради та невластиві депутатам функції участі в контролі над об'єднанням страховиків, практично саморегульованою організацією, якою є МТСБУ. Згідно цим змінам до статуту Бюро, складу Координаційної ради повинен був формуватися за іншим принципом: депутатів замінювали на представників професійних об'єднань учасників страхового ринку: Асоціації «Страховий бізнес» та Української федерації страхування (ЛСОУ вже входить у список членів Коордради).

Нацкомфінпослуг як уповноважений орган у сфері регулювання ринків фінансових послуг, кілька разів відмовила Бюро в погодженны таких змін до статуту, залишаючи виконання функцій Координаційної ради за собою.

В даний час, враховуючи необхідність максимально ефективного, якісного і оперативного управління ринком ОСАЦВ в ситуації кризи, викликаної пандемією коронавірусу, стандарти корпоративного управління Бюро набули особливої актуальності. Тому було знову піднято питання про необхідність скасування застарілої норми про входження депутатів у склад Коордради.

Питання про персональний склад представників від страхових компаній (4 компанії) у складі Коордради буде вирішуватися на Загальних зборах 28 квітня, або на наступному зібранні, яке планується провести протягом найближчого місяця, після скасування карантину.

Як сказав гендиректор МТСБУ Володимир Шевченко, участь у роботі Координаційної ради МТСБУ – право страховиків ОСАЦВ, закріплене в законі та статуті Бюро. "Якщо Загальні збори ухвалять рішення про відновлення роботи Координаційної ради, воно буде обов'язковим до виконання. Враховуючи те, що ринок ОСАЦВ давно і системно опрацьовує питання вдосконалення корпоративного управління Бюро, цей крок можна розглядати як перехідний до тих принципів управління, які ми неодноразово пропонували закріпити в новій редакції закону «Про ОСАЦВ», де Координаційна рада як орган управління буде відсутня", - зазначив він.