ЄС запропонували створити компенсаційний страховий фонд / Ілюстрація REUTERS

Жертви криптопіраміди OneCoin приєдналися до об'єднання, яке хоче змусити Європейський парламент розглянути петицію про створення компенсаційного страхового фонду.

Про це повідомляє Forinsurer.

Читайте такожУ Мінцифри працюють над легалізацією криптовалют

Відео дня

Страховий фонд ЄС

Як пише видання, передбачається, що керований ЄС фонд буде працювати як страхова компанія для існуючих і майбутніх жертв. Пропонується стягувати обов'язкову незначну комісію в розмірі 0,0001% з кожного євро, використаного в криптовалютних транзакціях на території ЄС.

Адвокат Джонатан Леві вважає, що розв'язання проблеми не буде швидким через відсутність регулювання криптовалют у багатьох державах ЄС. Крім того, слабке дотримання вже існуючих правил захисту прав споживачів тільки допомагає шахраям. Леві виділив Великобританію як одну з країн, які не здатні впоратися з шахрайствами.

Соцмережі, такі як Telegram, Facebook і Linkedin, є основними каналами, використовуваними шахраями. Використовуючи підроблені профілі, злочинці завалюють жертв сфальсифікованими скріншотами, які показують неймовірний прибуток від інвестицій. Таких скріншотів часто буває достатньо, щоб переконати жертв інвестувати або поповнювати свої рахунки.

Піраміда OneCoin

Запуск OneCoin відбувся в серпні 2014 року. Вже до 2016 року Руджі Ігнатова збирала стадіони шанувальників. За перші три роки схема OneCoin залучила понад 3 млн осіб по всьому світу. За даними прокуратури США, вони інвестували понад $4 млрд, але BBC виявило більш лякаючі цифри. Лише на території Китаю піраміда зібрала понад 10 млрд євро, а загальна сума збитку досягає 15,4 млрд євро.

Багато інвесторів були впевнені, що беруть участь у фінансовій революції глобальних масштабів. Попри арешти та серйозні звинувачення проти організаторів схеми, вони продовжують інвестувати, відкидаючи будь-яку критику.

У 2017 році OneCoin активізувався в Африці, на Близькому Сході та Індії, оскільки в Європі правоохоронні органи та ЗМІ вже вели розслідування щодо піраміди. Тільки в одній Уганді в схему інвестували понад 50 тисяч осіб. Розлучилися зі своїми грошима і понад 70 тисяч резидентів Великобританії. Їх вкладення перевищили 100 млн фунтів, але поліція закрила розслідування, оскільки організатори знаходяться поза її юрисдикцією.

В середині 2019 група інвесторів, які втратили мільйони доларів в піраміді OneCoin, подала позов проти її засновників Руджі та Костянтина Ігнатових зі звинуваченнями в «просуванні шахрайських криптовалютних інвестицій і порушенні федерального законодавства про цінні папери». Але досі рішення щодо повернення коштів інвесторів немає.

Шахраї в Україні

У серпні 2020 року в Україні викрили угруповання, "відмила" через криптовалюту $42 мільйони.