Чи можна сипати попіл на город / фото ua.depositphotos.com

Деревну золу на городі та в саду використовують давно - це бюджетне і доступне добриво, яке розкислює грунт і відлякує шкідників. А як щодо попелу? Чи можна сипати попіл на город і чи буде від нього користь чи краще цього не робити - давайте розберемося.

Зола і попіл - різниця є чи ні

Зола і попіл відрізняються один від одного за кольором і структурою. Зола - чорного відтінку, неоднорідна за своєю структурою, в ній містяться шматочки незгорілої речовини різної фракції. Попіл - сірого кольору і схожий на пил, він утворюється від горіння паперу, трави, сухого листя і золи. Власне, це вся різниця. За складом попіл і зола дуже схожі, і тому можуть замінити один одного. 

Для чого сиплять попіл на городі

Оскільки попіл - це практично те ж саме, що і зола, то і застосовувати його можна так само. Він багатий калієм, кальцієм, а також містить магній, фосфор, марганець, кремній. Попіл від різнотрав'я містить більше калію, а від листяних культур - більше кальцію. 

Відео дня

Попіл, як і золу, вносять, якщо потрібно розкислити грунт - тоді він стає нейтральним і сприятливим для вирощування рослин, які не терплять кислих грунтів. Крім цього, попіл розпушує землю і покращує її родючість і структуру.

Коли сипати попіл на город

Попіл на город вносять і під час посадки рослин, і в період їх росту. Особливо люблять попіл, як і золу, такі городні культури:

  • Огірки, кабачки і патисони 

1 стакан попелу вносять спочатку при перекопці, а потім 1-2 ст. л. в кожну ямку при висадці розсади. Якщо грунт вихолощений, то додатково під час росту удобрюють під час поливу: 1 стакан попелу на 1 кв. м.

  • Помідори, перець і баклажани 

3 склянки на 1 кв. м. вносять при перекопці, при посадці - по жмені в лунку.

  • Капуста

1-2 склянки золи на кв. м - при перекопці, а коли висаджують розсаду - по жмені в лунку.

  • Горох, квасоля, салат, кріп, морква, петрушка, буряк, цибуля, озимий часник

Перед посівом і як добриво додають 1 склянку попелу на 1 кв. м., а восени при перекопці додають по 2 склянки на 1 кв. м.

  • Картопля

Вносять попіл навесні під перекопку -1 стакан золи на кв.м. Під час посадки картоплі попіл (десь 2 сірникових коробки) змішують із землею і додають в кожну лунку. Також при першому підгортанні під кожен кущ вносять 1-2 ст. л. золи, а при другому підгортанні - 0,5 склянки під кущ.

Крім цього, попіл люблять полуниця, суниця, виноград, смородина, малина, слива, агрус.

Як використовувати попіл на городі проти шкідників

Попелом можна не тільки удобрювати грунт, але і відлякувати шкідливих комах, а ще використовувати його як ліки від грибкових захворювань (наприклад, від борошнистої роси).

Капусту, редис, редьку опудрюють сумішшю попелу/золи і тютюнового пилу (1:1) - так їх захищають від капустяної мухи і хрестоцвітної блошки.

Опудрена картопля перед посадкою відлякує колорадів і дротянку.

Морква, пагони капусти, редиски, перо цибулі також опудрюють, щоб відлякати морквяну і цибулеву муху. Обприскування капусти розчином 1 стакан попелу/золи на 10 л) допомагає позбутися від гусениць.

Полуницю і суницю посипають попелом (2 ст. л. на один кущ) в період дозрівання ягід - щоб захистити від сірої гнилі.

Попіл як добриво для троянд

Попелом або золою також підгодовують квіти, особливо люблять такі підгодівлі троянди.

Попіл вносять під час осінньої перекопки, щоб розкислити грунт, де ростуть троянди. Навесні можна підгодовувати троянди, починаючи з другого року, розчином - 100 г попелу/золи на 10 л води, або ж обприскують настоєм - 200 г золи і 10 л води.

Раніше ми розповідали, кому не підходить деревна зола для підгодівлі рослин і чому.

Вас також можуть зацікавити новини: