Також фахівець розповіла про такі поняття, як "Ель-Ніньйо" та "Ла-Нінья" / колаж УНІАН, фото pixabay

Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух розповіла, що зв'язку між погодою взимку, навесні та влітку немає. За її словами, погода впродовж сезону залежить від типу циркуляції атмосфери, який буде переважати у регіоні. Вона додала, що на ці процеси впливає багато різних аспектів, серед яких головну роль відіграє океан. 

"Коли ми говоримо про погоду протягом тривалих періодів, таких як місяць, чи сезон, то вона буде залежати від циркуляційних процесів великого масштабу і насамперед від тих процесів, які відбуваються у Світовому океані. Великий вплив на погоду багатьох регіонів нашої планети мають процеси, які спостерігаються в екваторіальних широтах Тихого океану, зокрема, періодичне коливання температури поверхні океану", - пояснила вона в інтерв'ю для 24 каналу

Балабух зауважила, що додатні аномалії температури океану називаються "Ель-Ніньйо", а від'ємні "Ла-Нінья". Таким аномаліям відповідає коливання атмосферного тиску, що має назву "Південне коливання". 

Відео дня

"Ці процеси набувають найбільшої інтенсивності у холодний період. У роки, коли спостерігається "Ель-Ніньйо", над аномально теплою океанічною поверхнею утворюється потужний циклон, який приносить тепле вологе повітря з тропіків на американський континент. Над аномально холодною поверхнею, у роки "Ла-Нінья", навпаки, формується потужний антициклон, в системі циркуляції якого на американський континент надходить холодне арктичне повітря. Завдяки тому, що Земля обертається навколо своєї осі, ці повітряні маси рухаються із заходу на схід, змінюючись на своєму шляху, і зрештою потрапляють в Атлантику і на Європейський континент", - підкреслила метеоролог. 

За її словами, у роки з "Ель-Ніньйо" температура повітря на Землі стає вищою, а з "Ла-Нінья" знижується. Торік спостерігалось "Ель-Ніньйо", тому глобальна середня температура повітря за рік виявилась найвищою протягом всього періоду інструментальних спостережень за погодою, можливо, навіть за останні 100 років. 

"Така висока температура повітря була зумовлена не лише впливом "Ель-Ніньйо". Цьому сприяла велика концентрація парникових газів, яка була найвищою за останні 2000 років, та підвищена сонячна активність. Зараз активність "Ель-Ніньйо" зменшується і переходить до нейтральної фази. Поступово починає формуватись "Ла-Нінья", яка сприятиме зниженню глобальної температури повітря", - підсумувала Балабух. 

Погода в Україні: останні новини

Раніше УНІАН розповів, якою буде погода в понеділок, 22 квітня. За даними синоптиків, цей день в Україні буде дощовим та прохолодним. 

В Укргідрометцентрі повідомили, що дощі завтра будуть йти по всій території країни. Вночі - на півночі та у більшості центральних областей, вдень - по всій Україні. Лише на сході опади будуть незначними. На півдні країни очікуються місцями грози. 

У Києві 22 квітня очікується хмарна погода, вночі йтиме дощ, вдень - без значних опадів. Температура повітря - вночі +4-6°, вдень +12-14°.

Також повідомлялось, що в Одесі лютує негода, яка почалася ще 20 квітня. Через це мер міста Геннадій Труханов закликав жителів без великої потреби не залишати свої домівки.

"Звертаюсь до всіх, особливо до літніх людей та містян із маленькими дітьми. Будь ласка, мінімізуйте сьогодні своє пересування вулицями міста. Також прохання до водіїв - не залишати свої автівки на дорогах та тротуарах. Ви заважаєте роботі комунальної техніки!" - зазначив він. 

Вас також можуть зацікавити новини: