Землетруси у Полтавській області - вже не рідкість / фото Flickr, Matt Katzenberger

Жителі Полтавської області нещодавно пережили третій землетрус у їхньому регіоні з початку 2023 року. Останній стався поблизу Полтави.

Мешканці регіону стурбовані такою підземною активністю, тож журналісти ТСН дізналися у Головному центрі спецконтролю, чому там почастішали землетруси.

Як розповів заступник керівника Головного центру спеціального контролю Ігор Корнієнко, останнім часом дедалі частіше фахівці реєструють сигнали з Полтавської області.

Відео дня

"2023 року це вже третій землетрус на території Полтавської області. До цього вони були в січні, травні і безпосередньо 8 червня. Цей землетрус стався на глибині 10 кілометрів, він охоплював, за нашими розрахунками, невелику частину території, яка розташована на відстані 20 кілометрів від міста Полтава", - каже він.

Фахівець пояснив, що землетруси відбуваються внаслідок руху тектонічних плит, а Полтавська область розташована на стику Українського кристалічного щита та Дніпровсько-Донецької впадини. Тож, цілком очікувано, що підземні поштовхи й надалі фіксуватимуть.

Корнієнко нагадав, як треба поводитися під час землетрусу: зберігати спокій, залишити приміщення, перекрити всі комунікації, не користуватися ліфтами, допомагати літнім людям та дітям. Якщо ви у приміщенні - відійдіть від предметів, які можуть упасти, перебувайте біля несучих стін.

Крім того, фахівець каже, що 20% території нашої країни загалом можуть бути охоплені впливом землетрусів.

Землетрус у Полтавській області

В Україні 8 червня стався землетрус магнітудою 3,7 (відповідно до шкали Ріхтера) з епіцентром за 26 км на південний схід від міста Полтава. Підземні поштовхи залягали на глибині 10 км.

За класифікацією сейсмологічні коливання відносяться до відчутних. Фахівці уточнили, що землетрус стався орієнтовно о 10:23:41 за Києвом.

Вас також можуть зацікавити новини: