REUTERS

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Вашингтон засуджує дії РФ проти України та "закликає президентів Порошенко і Путіна до прямого контакту задля вирішення цієї ситуації".

Читайте такожПолітдиректори "нормандської четвірки" обговорили захоплення Росією українських суден - Клімкін

Про це йдеться в заяві Помпео з приводу нападу на українські військові судна в Керченській протоці, передає "Голос Америки".

Відео дня

"США висловлюють свою глибоку стурбованість з приводу інциденту в Чорному морі, який відбувся 25 листопада, коли українські суди спробували здійснити прохід через Керченську протоку.

Повідомлення про те, що російські кораблі таранили і обстрілювали українські кораблі, поранивши український екіпаж, і захопили три судна, є серйозним загостренням і порушенням міжнародних норм", - йдеться в заяві.

"США засуджують ці агресивні дії Росії. Ми закликаємо РФ повернути Україні її судна і затриманих членів екіпажу, і поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води", - підкреслили в Держдепі.

У той же час у відомстві закликали обидві сторони проявити стриманість і дотримуватися міжнародних зобов'язаннь.

"Ми закликаємо президентів Порошенко і Путіна до прямого контакту задля вирішення цієї ситуації. Тому ми наполягаємо на підтримку нами Нормандського формату.

США підтримують суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, включаючи територіальні води, і право її судів здійснювати плавання в міжнародних водах", - заявив Помпео.

Він також нагадав, що США відкидають спробу анексії Криму Росією.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко обговорив з державним секретарем США Майклом Помпео напад росіян на українські військові кораблі поблизу Керченської протоки та введення воєнного стану в Україні.

Раніше посол США в ООН Ніккі Хейлі заявила, що американський уряд "стурбоване на вищому рівні".