Предстоятель эдиної помісної української церкви зробив заяву щодо Криму / REUTERS

Україна має повернути собі анексований Росією Кримській півострів, заявив предстоятель єдиної Православної церкви України митрополит Епіфаній.

Читайте такожЕпіфаній розповів про статус голови УПЦ МП Онуфрія після Об'єднавчого собору

Відповідну заяву митрополит зробив в інтерв`ю «Радіо Свобода». За його словами, нова церква буде духовною основою та опорою української держави у нелегкий час випробувань.

Відео дня

«Ми маємо окупований Крим, ми повинні його повернути, ми маємо частково окупований Донбас, і ми віримо, що Господь за нашими молитвами пошле нам довгоочікуваний справедливий мир», - вказав Епіфаній.

Він також пояснив, як нова церковна структура буде продовжувати спілкуватися з представниками Московського патріархату, що не увійшли до єдиної помісної церкви.

«Коли буде томос, це буде свідченням того, що ми насправді є автокефальною незалежною церквою. Тоді ми почнемо працювати, спілкуватися, запрошувати, проявляти нашу любов і взаємоповагу. На цій основі, я думаю, поступово вони зрозуміють, що немає іншого виходу, як бути у цій єдиній українській церкві й спільно будувати наше майбутнє», - підсумував Епіфаній.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні.

Вселенський патріарх Варфломій підтвердив, що 6 січня 2019 року вручить предстоятелю Православної церкви України митрополиту Київському і всієї України, блаженнійшому Епіфанію томос про автокефалію.

Довідка УНІАН. 11 жовтня за результатами засідання Синоду Константинопольського патріархату було оприлюднено рішення, в якому йдеться, що Вселенський патріархат продовжує процедуру надання автокефалії церкві України.

Крім того, було скасовано лист Синоду від 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви, відновлено канонічні статуси предстоятеля УПЦ Київського патріархату, патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

3 листопада президент України і вселенський патріарх підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом. 29 листопада Вселенський патріархат затвердив проект статуту Української церкви, якій буде надано томос про автокефалію.