Могеріні сказала, що не коментує "окремі слова або заяви" / фото УНІАН

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні вирішила не коментувати заяву президента України Петра Порошенка про намір в 2024 році подати заявку на вступ України до ЄС.

Про це вона повідомила 31 січня у Бухаресті на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Румунії Теодором Мелешкану в рамках неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС.

"Я не коментую окремі слова або заяви, які були виголошені", - завила Могеріні.

Відео дня

Читайте такожНардеп розповів, що може завадити закріпленню у Конституції курсу в ЄС та НАТО

"Але якщо ви подивитеся на 10 років у минуле, або навіть подивитеся на 5 років у минуле, і зокрема Україна п'ять років тому переживала дійсно драматичний час, і я пам'ятаю дуже добре перебіг подій, ми з усіма країнами "Східного партнерства" багато чого досягли", - заявила вона.

Високий представник ЄС пояснила, що навіть декілька років тому в реалізацію певних справ, які стали дійсністю сьогодні, було неможливо повірити, особливо стосовно України, але також Молдови і Грузії.

"Нам вдалося досягнути три головні завдання, над якими ми вирішили працювати з цими трьома партнерами", - підкреслила Могеріні.

Зокрема, йдеться про підписання Угод про асоціацію та запровадження зон вільної торгівлі, взаємодію з постійних обмінів на політичному рівні стосовно усіх секторів, просування і підтримку усіх зусиль з втілення реформ, а також запровадження безвізового режиму.

"Якщо ви подивитися, наприклад, на період початку виконання моїх повноважень, близько 4,5 років тому, усі ці завдання виглядали повністю недосяжними, і я думаю, що у нас є що святкувати, дякуючи також налаштованості країн-членів і налаштованості наших партнерів щодо вмілого досягнення тих цілей, про що насправді неможливо було мріяти в той час", - заявила Могеріні.

"Таким чином, знову ж таки, я не коментуватиму, що може статися як ви згадали у 2024 році, але безсумнівно, у нас є більш ближчі цілі, які можливо досягнути. У нас на порядку денному є 20 ключових завдань на період до 2020 року, і цей період настане через рік, і ми переконані як з боку країн-членів, так і Європейської комісії, що ці зміни здійсненні, досяжні і надзвичайно конкретні з тієї точки зору, який вони можуть мати вплив на життя громадян", - наголосила Могеріні.

Як повідомляв УНІАН, 29 січня президент Петро Порошенко заявив, що Україна у 2024 році подасть заявку на вступ до ЄС і отримає План дій щодо членства в НАТО.

«У 2024 році ми подамо заявку на вступ до Євросоюзу, отримаємо і немає жодного сумніву, що ми отримаємо і почнемо виконувати План дій щодо членства в НАТО», - зазначив Порошенко.

У листопаді 2017 року відбувся саміт "Східного партнерства", на якому 20 ключових завдань на період до 2020 року. Зокрема, йдеться про економічний розвиток та ринкові можливості, зміцнення інститутів та забезпечення належного управління, взаємозв’язки, енергоефективність, охорона довкілля та зміни клімату, а також мобільність та контакти між людьми.