Ілюстрація \ REUTERS

Заступник директора з міжнародних питань Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь вважає, що розташування ракетних засобів, в тому числі пускових установок «Іскандер-М», поблизу українського кордону свідчить про те, що Російська Федерація готується до операції щодо створення так званого наземного «коридору» в анексований Крим.

Читайте такожРФ розгорнула біля кордонів з Україною ракетні комплекси "Іскандер", здатні нести ядерні боєголовки – Полторак

Таку думку Самусь висловив в коментарі агентству УНІАН. «Я вважаю, і наш центр вважає, що на цей час головна загроза з боку РФ не з наземного компоненту, а з ракетно-авіаційного і морського, оскільки РФ повністю контролює Чорне море і повністю переважає не тільки Україну, але і країни-члени НАТО в Чорноморському регіоні», - сказав він.

Відео дня

«Тобто, будь-які агресивні дії РФ, коли говорять про широкомасштабну операцію або про локальну операцію щодо наземного «коридору» в Крим, то вона буде здійснюватися саме ракетними, авіаційними та морськими засобами», - зазначив Самусь і додав, що після цього підуть наземні засоби.

На переконання військового експерта, розташування ракетних засобів, в тому числі пускових установок «Іскандер-М», поблизу українського кордону – це пряма загроза Україні.

«Це означає, що РФ дійсно йде за цим сценарієм. Вона готується до завдання ракетних ударів. Тобто, вони можуть вдарити по штабах і пунктах управління, порушити системи управління, контролю, комунікації. Лише після того може бути здійснена наземна операція, яка вже буде йти на відкритій території, коли вже наземне угрупування України не зможе діяти як цілісна систем», - сказав Самусь про можливий намір країни-агресора.

На питання, чи може Україна зараз протидіяти такому сценарію, експерт відповів: «Система ППО в нас є, але я впевнений, що нам треба нарощувати систему протиракетної оборони і сучасної протиповітряної оборони. Нам потрібні нові технології, нам потрібно створити цілісну систему, яка б забезпечила збереження новітніх технологій, які можуть передавати нам наші партнери».

За його словами, в України є всі можливості, щоб створити свої протиракетні системи, але вона потребує нових технологій. Він відзначив, що США за останні десять років потужно розвинулися в протиракетній обороні. «Нам би ці технології були б дуже доречними в протидії російським ракетним потугам. Нам би в цьому допомогли ракетно-зенітні комплекси Patriot. Тут питання є воєнно-стратегічного плану. Наскільки ми є союзниками США, наскільки Вашингтон готовий нам надавати такі технології і розміщувати у нас такі установки», - зауважив він.

Так само, як відзначив Самусь, Україні в зміцненні обороноздатності допомогли американські кораблі.

Він наголосив, що передані Україні американські ПТРК Javelin вже стабілізували ситуацію на Донбасі, після того стали на озброєння українські протитанкові ракетні комплекси.

«Так само я говорив би про інші напрямки. Наприклад, протиракетна оборона – спочатку ми ставимо американські системи, і потроху розбудовуємо українські зразки», - додав Самусь.

«Ключовим аспектом є час. Нам уже зараз потрібно протидіяти російській загрозі, але якщо подивитися на українську оборонну промисловість, то нам знадобиться кілька років, щоб на цих напрямках вийти на потрібний рівень протиракетної оборони і ракетної промисловості», - переконаний військовий експерт.

Як повідомляв УНІАН, на початку лютого Міноборони у відповідь на інформаційний запит УНІАН повідомило, що РФ за 250 км від кордону України розгорнула ракетну бригаду з 12 пусковими установками комплексів «Іскандер-М», ракети яких можуть мати на озброєнні ядерні боєголовки (дальність дії - до 500 км).

11 січня у коментарі УНІАН колишній заступник начальника Генштабу Збройних сил України, генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко заявив, що у радіус ураження підведених до кордону з Україною російських ракетних комплексів «Іскандер», що можуть бути озброєні ядерними боєголовками, потрапляє Київ.

Разом з тим Романенко зауважив, Україна, своєю чергою, проводить випробування крилатих ракет та ракетних комплексів.

«Ми працюємо над тим, щоб дальність покривала Москву та Санкт-Петербург. Вже є проект, ми над цим працюємо, він просувається. Це запобіжний захід», - додав він.