Конституційний суд визнав статтю про незаконне збагачення неконституційною / фото УНІАН

Введення статті Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення, було вимогою Міжнародного валютного фонду та Європейського Союзу. А тому її скасування може мати великі наслідки для України.

Головними з них є втрата траншів МВФ та закриття близько 100 справ НАБУ. Про це йдеться у статті Центру протидії корупції на УП.

За інформацією джерел, 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю N368-2, яка дозволяла притягти чиновників до відповідальності у випадку, коли їхні активи та витрати явно перевищують офіційні доходи.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення у чинній редакції запровадили у 2014 році. Це було одним із ключових зобов'язань України перед Міжнародним валютним фондом відповідно до меморандуму від квітня 2014 року.

Повноваження розслідувати незаконне збагачення топ-посадовців, за задумом МВФ, отримувало НАБУ.

Читайте такожСтало відомо, хто з депутатів просив скасувати статтю КК про незаконне збагачення

Зазначається, що, згідно з правилами Фонду, через скасування відповідальності за незаконне збагачення Україна не отримає наступний транш МВФ, навіть якщо всі інші зобов'язання за поточним меморандумом із МВФ будуть виконані.

"Без коштів МВФ Україна знову може зіткнутися із суттєвими труднощами у виплатах зовнішніх запозичень. Адже лише у 2019 році Україна має погасити боргів на 14 мільярдів доларів США, що складає 75% від міжнародних резервів України станом на початок 2019 року", - йдеться у статті.

Крім того, криміналізація незаконного збагачення також була однією з вимог ЄС у рамках Контракту з розбудови держави.

Зазначається, що скасування відповідальності за незаконне збагачення вихолостить систему електронного декларування статків чиновників, ефективне функціонування якої було вимогою Плану дій з візової лібералізації ЄС, а також діючої програми макрофінансової підтримки України Європейським Союзом.

Читайте такожАмністія для всіх ТОП-корупціонерів: у законі про Антикорупційний суд знайшли небезпечну "підміну"

"Адже е-декларування працює на виявлення та випередження корупції, тільки якщо чиновник може постати перед судом як за брехню в декларації, так і за невідповідність статків доходам. Якщо ж незаконне збагачення перестане бути злочином, чиновники збагачуватимуться із сумнівних джерел, декларуватимуть це та насолоджуватимуться безкарністю", - наголошується ЦПК.

Це, у свою чергу, стане причиною закриття близько 100 справ НАБУ. Усі справи, незалежно від того, чи вони знаходяться у суді, чи ще перебувають на стадії досудового розгляду, автоматично закриються.

"Чотири роки роботи НАБУ над ними підуть просто коту під хвіст. Більше того, усі чиновники країни фактично отримають амністію щодо їхніх незаконних статків. Адже таке рішення Конституційного суду фактично скасовує цей злочин у Кримінальному кодексі", - йдеться у статті.

Також, як повідомляв УНІАН, у Раді заговорили про ризик для безвізу між Україною та ЄС через скасування статті ККУ про незаконне збагачення.