Проектом планується дозволити суду блокувати ЗМІ під час виборів у випадку розповсюдження фейків  фото УНІАН

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання розповсюдженню недостовірних відомостей у засобах масової інформації (№10139).

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту. Його автором є народний депутат від "Народного фронту" Ігор Лапін.

Документом пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею 151-1 "Поширення недостовірних відомостей у засобах масової інформації, мережі Інтернет".

Відео дня

Читайте також"Перший канал" після викриття фейку перепросив за "помилку" в сюжеті про річницю Майдану (відео)

У ній встановлюється, що поширення у ЗМІ, мережі Інтернет недостовірних відомостей, які ганьблять честь і гідність іншої особи, карається штрафом до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 80 годин, або виправними роботами на строк до одного року.

У випадку, якщо такі дії були поєднані з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину або вчинені під час виборчого процесу відносно кандидатів у депутати, членів партій - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів на посаду президента України, - це карається штрафом від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 120 годин або виправними роботами на строк до одного року.

Умисне поширення у ЗМІ, Інтернеті завідомо недостовірних відомостей, які ганьблять честь і гідність іншої особи, карається штрафом від 1 до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 170 годин або виправними роботами на строк до двох років. Якщо ж такі дії були поєднані з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину або вчинені під час виборчого процесу відносно кандидатів у депутати, членів партій - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у президенти, - це карається штрафом від 2 до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 240 годин або виправними роботами на строк до двох років.

Водночас, особа звільняється від кримінальної відповідальності за дії, передбачені цією статтею, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності нею спростовано відомості, що ганьблять честь і гідність іншої особи за умови, що спростування здійснено у той самий або аналогічний спосіб, в який поширювалися такі відомості. У разі, якщо відомості, що ганьблять честь і гідність іншої особи, поширено у мережі Інтернет, обов’язковою умовою для звільнення від відповідальності також є видалення таких відомостей особою, яка їх поширила.

У Цивільному кодексі України законопроектом встановлюється, що якщо особисте немайнове право фізичної особи порушене через поширення інформації у мережі Інтернет, суд може заборонити (припинити) розповсюдження такої інформації шляхом її видалення з відповідного ресурсу мережі Інтернет.

Також у законі України "Про вибори президента України" визначається, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення своїм рішенням припиняє трансляцію на території України, в тому числі, операторами телекомунікацій, іноземних телеканалів, у діяльності яких порушується норма щодо заборони громадянам іноземних держав, особам без громадянства ведення передвиборної агітації через журналістську діяльність або в діяльності яких містяться заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності України, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганда війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, національної, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення.

Крім того, встановлюється, що у разі встановлення судом при розгляді виборчого спору повторного або одноразового грубого порушення засобом масової інформації вимог цього закону суд приймає рішення про тимчасове (до закінчення виборчого процесу) зупинення дії ліцензії, про тимчасову заборону (до закінчення виборчого процесу) випуску друкованого видання або про зобов’язання оператора, провайдера телекомунікацій щодо призупинення доступу абонентів до відповідного ресурсу мережі Інтернет.

Законопроектом також пропонується внести зміни до Цивільного процесуального кодексу України, законів України "Про вибори народних депутатів України", "Про телебачення і радіомовлення", "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", "Про інформаційні агентства", "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" та "Про телекомунікації".