Сергій Семочко / скриншот ZIK

На  офіційному сайті Служби зовнішньої розвідки України (СЗРУ) з’явилося спростування інформації щодо здійснення її керівництва, яка була раніше надана інформагентству УНІАН.

Читайте також"Міцний оперативник": глава розвідки про свого скандального зама Семочка, у якого знайшли родичів із громадянством РФ

У повідомленні Служби йдеться про те, що СЗР нібито не надавала коментаря УНІАН стосовно того, що Службою зовнішньої розвідки до призначення нового голови уповноважені керувати двоє перших заступників.

Відео дня

У той же час, 15 березня близько 10.00 відбулась телефонна розмова кореспондента УНІАН з прес-службою СЗРУ за номером (044) 481-6-481, яка  зафіксована на диктофонному записі.

Під час бесіди, відповідаючи на запитання, чи має хтось виконувати обов’язки Голови СЗРУ до указу президента про призначення голови відомства, особа, яка представилася співробітником прес-служби СЗРУ відповіла наступне: «У нас є в штаті два перших заступника, вони уповноважені виконувати обов’язки по лінії свого кураторства».

«Що стосується керівництва Служби – воно все на місці. Є два перших заступники, які уповноважені згідно своїх обов’язків виконувати обов’язки», - ще раз повторив співрозмовник.

Відповідаючи на уточнююче запитання кореспондента - чи перші заступники Сергій Семочко та Андрій Алєксєєнко є рівнозначними, представник СЗР відповів: «Так, так».

Агентство УНІАН припускає, що таке несподіване повідомлення на офіційному сайті Служби зовнішньої розвідки України щодо спростування раніше наданої інформації пов'язане з неоднозначним сприйняттям в суспільстві особи Сергія Семочка.

Як повідомляв УНІАН, 3 жовтня 2018 року НАБУ за матеріалами журналістського розслідування стосовно першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Семочка зареєструвало кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368-2 (незаконне збагачення) Кримінального кодексу України. Журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» провели розслідування і з’ясували, що Семочко володіє нерухомістю вартістю понад 200 млн грн, а у членів його родини - російське громадянство та бізнес у Криму. Крім того, згідно з розслідуванням, під час роботи Семочка у контррозвідці від фармацевтичних компаній вимагали хабарі.

Шевченківський районний суд Києва 28 листопада 2018 року задовольнив клопотання слідчого, в якому йшлося, що згідно з даними Департаменту контррозвідки СБУ, цивільна дружина Семочка та її донька мають громадянство РФ. У клопотанні слідчого зазначалося, що для встановлення обставин можливого вчинення Семочком як особисто, так і через свої родичів державної зради, необхідно отримати детальну інформацію про зв'язок їхніх абонентських номерів телефонів у оператора мобільного зв'язку «Київстар».

16 грудня 2018 року на прес-конференції президент Петро Порошенко заявив, що ухвалюватиме рішення щодо звільнення Семочка з посади першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки за результатами завершення перевірки контррозвідкою СБУ.

24 січня 2019 року тодішній голова СЗРУ Єгор Божок в інтерв’ю виданню «Лівий берег» заявив, що позбавив Семочка доступу до держтаємниці, хоча допуск у нього залишається. Рішення позбавити доступу Семочко до держтаємниці, за словами Божка, він прийняв на підставі інформації від ЗМІ. І сам Семочко це рішення підтримав.

14 березня президент звільнив Божка з посади голови Служби зовнішньої розвідки, яку він очолював з вересня 2017 року.