REUTERS

Спеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки у справах України Курт Волкер сподівається, що Угорщина і Україна владнають питання щодо прав угорської меншини на Закарпатті в контексті отримання освіти.

Читайте такожВолкер: між Путіним і Порошенком існує особиста ворожнеча

Про це Волкер сказав під час відеобрифінгу для європейських журналістів, організованого з Брюсселя.

Відео дня

«Я думаю, що повна політична підтримка Угорщини для України, яка стикається з цієї зовнішньою агресією, є надзвичайно важливою. Я вважаю, що Угорщина має активно висловлюватися і продемонструвати таку підтримку для України», - заявив він.

Волкер зазначив, що знає про існування проблеми у відносинах між Угорщиною та Україною щодо прав угорської національної меншини на Закарпатті в контексті отримання освіти.

«Я, дійсно, сподіваюся, що Угорщина і Україна сядуть за стіл переговорів та розроблять механізми, яким чином це зробити», - сказав він.

Спецпредставник США зазначив, що обидві сторони мають обґрунтовані пояснення щодо своїх позицій, але наразі питання просування в урегулюванні ситуації «застигло».

«Це унеможливило участь України у зустрічах на міністерському рівні в НАТО, що дуже прикро у ситуації, коли Україна зазнала нападу, бо вона потребує цієї зовнішньої підтримки. Тому я сподіваюся, що Україна і Угорщина сядуть за стіл переговорів і врегулюють це, і Угорщина займе позицію надання повної підтримки для України», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року українським парламентом нового закону про освіту.

Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які мешкають в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Згідно з висновком Венеціанської комісії, оприлюдненим 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону «Про освіту».

14 лютого 2018 року Кабінет міністрів схвалив законопроект (№ 8046), яким передбачається продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону «Про освіту» до 2023 року. Нині цей проект закону перебуває на розгляді парламентських комітетів.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наполягає на необхідності збільшення до 5 років перехідного періоду для впровадження положень закону про освіту щодо мови навчання представників нацменшин.