REUTERS

Як повідомили УНІАН в Управлінні зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України, екс-депутатів підозрюють у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст.111 та ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (вчинення державної зради, яке виразилося у наданні іноземній державі та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, а також публічні заклики до вчинення дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України).

Враховуючи, що територія півострова Крим лишається окупованою Російською Федерацією, письмові повідомлення про підозру в установленому порядку передано до Посольства цієї держави у місті Києві, а також направлено поштою до незаконно утвореного органу – «Державної Ради Республіки Крим».

Читайте такожГПУ звинуватила більше 400 екс-співробітників прокуратури Криму в державній зрадіПід час розслідування отримані беззаперечні докази того, що у березні 2014 року депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим Сергій Доніч, Григорій Іоффе, Сергій Цеков, Костянтин Бахарєв, Світлана Лужецька та інші надали допомогу в окупації Криму. Зокрема вони незаконно прийняли ряд постанов, в результаті чого було створено нелегітимне державне утворення «Республіка Крим», яке незаконно увійшло до складу Російської Федерації. Таким чином, внаслідок цього частину території України було окуповано.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Російська Федерація в березні 2014 року, ігноруючи всі міжнародні договори, анексувала український Крим.

Зокрема, 16 березня за військової і політичної підтримки Російської Федерації в Криму відбувся неконституційний і невизнаний світом референдум про самовизначення Криму. За даними самопроголошеної кримської влади, 96,77% з числа тих, хто взяв участь у голосуванні, висловились за приєднання Криму до Росії.

17 березня нелегітимний парламент Криму проголосив регіон незалежною суверенною державою - Республікою Крим – і звернувся до Росії з пропозицією про прийняття Республіки Крим до складу РФ як нового суб'єкту із статусом республіки.

18 березня в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.