Зеленського чекають непрості завдання в кріслі президента / фото УНІАН

Вправно зігравши президента у телесеріалі, український актор Володимир Зеленський тепер повинен навчитися бути справжнім. І час не на його боці. Після тріумфальної перемоги над Петром Порошенком у другому турі виборів політичний новачок пройде інаугурацію наступного місяця.

Після цього він візьме у свої руки кермо країни у часи війни. До того ж Україна досі затиснута у геополітичному конфлікті між Заходом і Росією, пише Bloomberg. Економіка тим часом отруєна корупцією і залежить від зовнішньої допомоги. 41-річний Зеленський добре знає, що йому потрібна допомога. Він оточив себе колишніми міністрами-реформаторами й іншими експертами. Але передвиборча кампанія не розкрила його планів. Від того, як швидко він затвердить свою команду і політичні позиції, буде залежати його успіх на багатьох фронтах.

Читайте такожРадник Зеленського: не раджу говорити з Путіним "один на один" і я проти "ЛДНР" за столом перемовин

Відео дня

Без підтримки у парламенті Зеленський може зіштовхнутися з труднощами у проведенні суттєвих змін до виборів у жовтні. Він може спробувати розпустити Верховну Раду, але йому потрібно це зробити щонайменше за шість місяців до виборчого дня. Втім, є й інші можливості. Зеленський подав сигнал про намір звільнити Генпрокурора, який став непопулярним як серед українців, так і серед західних донорів. Він може також обрати нового міністра закордонних справ, так само як і міністрів оборони й МВС. Але, на думку видання, йому потрібно дистанціюватися від мільярдера Ігоря Коломойського, зв’язки з яким йому приписують.

Відносини з Росією залишаться холодними. Але прихід нового лідера може означати появу нових підходів. Зеленський, який говорить російською краще, ніж українською, здобув значну підтримку на сході, де триває війна, розв’язана Росією після окупації Криму у 2014 році. За словами Зеленського, він хоче добитися миру і повернути військовополонених. Володимир Путін не великий шанувальник Порошенка. І він може оптимістично розцінювати появу його недосвідченого наступника. Однак, Росія вже почала випробовувати Україну після виборів. Минулого тижня вона заборонила експорт нафти.

Читайте такожWashington Post: Україні гостро потрібна допомога Заходу, а не його втома

Тим часом, ринки вірять Зеденському на слово. Його прихід до влади збігся з тим, що гривня стала четвертою валютою світу з найкращим зростанням за останні три місяці. Надія в тому, що новообраний президент перейме погляди екс-міністра фінансів Олександра Данилюка і буде далі просувати реформи.

«Потрібно просто запевнити МВФ і поставити хорошу команду», - сказав фондовий менеджер Aberdeen Standard Investments Віктор Шабо.

Економічне зростання, підкріплене підтримкою МВФ, тримається на рівні вище 3%. Але це не задовольняє більшість людей через п’ять років після останньої революції. Україну чекає багато виплат за іноземними боргами.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Новий президент України – виклик для Польщі і ЄС

Тому співпраця з МВФ, швидше за все, буде збережена. Щоб країна лишилася на плаву, Зеленському, вірогідно, доведеться погодитися на новий пакет допомоги, який буде обумовлений потенційно незручними економічними реформами.

Зеленський, як і його попередник, підтримує вступ України в ЄС і НАТО, хоча говорить про референдум в цьому питанні. Західні лідери дуже швидко привітали його з перемогою. Але закликали водночас побороти корупцію. Він повинен якомога швидше показати результат, якщо хоче, щоб західні лідери й далі підтримували його.