НАБУ завершило розслідування справи щодо декларування недостовірної інформації Трухановим / фото УНІАН

Детективи Національного антикорупційного бюро України завершили розслідування фактів внесення Одеським міським головою Геннадієм Трухановим недостовірної інформації до електронних декларацій за 2015 та 2016 роки.

Про це повідомили у прес-службі Бюро.

«Детективи НАБУ завершили розслідування фактів внесення Одеським міським головою недостовірної інформації до електронних декларацій за 2015 та 2016 роки (ст.366-1 Кримінального кодексу України). 3 травня 2019 року посадовцю відкрили матеріали слідства для ознайомлення перед складанням обвинувального акту та скеруванням його до суду», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожСуд відмовився відсторонити Труханова з посади мера Одеси

За даними слідства, мер Одеси не вніс до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відомості про майно та доходи, власником яких є особа, з якою посадовець упродовж 2015-2016 рр. був пов’язаний спільним побутом, мав взаємні права та обов’язки.

З цією особою підозрюваний перебував в офіційному шлюбі з 1985 по 1997 роки, має двох спільних дітей, одна з яких народилась у 2000 році, тобто після офіційного розірвання шлюбу.

У НАБУ стверджують, що мером Одеси незадекларовані: квартира, два паркомісця, елінг, дача, нежитлова нерухомість, дві автівки, частки у низці суб'єктів господарювання, проценти за вкладами у банках.

Загалом до декларації 2015 року посадовець не вніс статки на загальну суму 32,48 млн грн, до декларації 2016 року — на 18,81 млн грн. Розмір незадекларованих статків визначено на підставі експертиз, проведених в межах досудового розслідування.

Розслідування зазначених фактів детективи НАБУ розпочали у листопаді 2017 року. 11 березня 2019 року меру Одеси повідомили про підозру. Під час досудового розслідування детективи Бюро також встановили факти незаконного збагачення Одеського міського голови на суму понад 3 млн фунтів стерлінгів. Справу за цим епізодом закрито відповідно до рішення Конституційного суду.

Як повідомляв УНІАН, 6 березня стало відомо, що НАБУ закрило кримінальне провадження стосовно Труханова, відкрите за визнаною неконституційною статтею про незаконне збагачення.

Труханов та інші посадові особи обвинувачувалися у заволодінні коштами міського бюджету при купівлі міськрадою за свідомо завищеною вартістю будівлі, яка раніше входила у цілісний майновий комплекс збанкрутілого заводу «Краян».

За даними слідства, у вересні 2016 року Одеська міськрада придбала за 185 млн грн будівлю заводу у приватної компанії, яка на початку того самого року заплатила за цей комплекс на аукціоні 11,5 млн грн.

14 листопада 2018 року Малиновський райсуд Одеси почав розглядати справу по суті. На лаві підсудних - Труханов, віце-мер Павло Вугельман, голова постійної комісії з комунальної власності міськради Василь Шкрябай, голова муніципального департаменту комунальної власності Олексій Спектор і його заступник Володимир Радіонов, директори ТОВ «Девелопмент еліт» (продавець адмінбудівлі) Петро Загодиренко, ТОВ «Valton Group» Ігор Кравченко і підприємства «Брокбізнесконсалт» (оцінювач) Галина Богданова. Всього в ході судового розгляду планувалося допитати понад 110 свідків. 12 лютого 2019 року суд завершив дослідження письмових доказів.