Купрій повідомив, що пропонує встановити дату інавгурації 20 травня, а не 19 травня / фото УНІАН

Позафракційний народний депутат Віталій Купрій пропонує проводити інавгурацію новообраного президента України Володимира Зеленського 20 травня.

Про це йдеться у дописі на його сторінці у Facebook.

Так, депутат зареєстрував у Верховній Раді проект постанови про дату, час і місце проведення урочистого засідання ВР, присвяченого складанню присяги українському народові новообраним президентом України Зеленським (№10270-2). Тексту проекту постанови на сайті парламенту наразі немає.

Відео дня

На сторінці у Facebook Купрій повідомив, що пропонує встановити дату інавгурації 20 травня, а не 19 травня, бо у цей день відзначатиметься День пам'яті жертв політичних репресій.

«Звісно, головним моїм мотивом є вибити у політичних опонентів - нардепів всі козирі для провалення голосування за 19 травня із метою затягнути процес до 28 травня, коли президент не зможе розпустити парламент», - пояснив він.

Також свій проект постанови про порядок проведення урочистого засідання ВР, присвяченого складенню присяги новообраним президентом України 19 травня 2019 року та у два етапи (№10270-3) в парламенті зареєстрував народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Каплін.

Читайте такожУ Зеленського не виключають, що інавгурація може відбутися вже у червні

На своїй сторінці у Facebook він зазначає, що пропонує інавгурацію у два етапи: перший – «формальний» 19 травня у парламенті, а другий – «протокольний» - 3 червня на НСК «Олімпійський» або в Національному палаці мистецтв «Україна».

«На інавгурації президент має: заявити про ініціативу розпуску (парламенту - УНІАН); оголосити про внесення низки законопроектів: про нову виборчу систему, про імпічмент, про зняття недоторканності та інші», - написав депутат.

Також цією постановою, пише Каплін, він пропонує започаткувати 19 травня, щороку, проводити на стадіоні «Олімпійський» звіт та послання президента.

Як повідомляв УНІАН, 30 квітня Центральна виборча комісія офіційно оголосила Зеленського переможцем президентських виборів. За даними ЦВК, у другому турі за Зеленського проголосували 13 541 528 виборців, що становить 73,22%, за Петра Порошенка - 4 522 450 виборців, що становить 24,45%.

3 травня офіційні результати виборів президента опублікували у "Голосі України".

Того ж дня позафракційний народний депутат Сергій Міщенко зареєстрував проект постанови про проведення інавгурації Зеленського 19 травня.

Пізніше позафракційний депутат Віктор Балога зареєстрував у ВР свій проект постанови щодо інавгурації - так само на 19 травня.

Тим часом, 4 травня у Верховній Раді Зеленський провів зустріч з представниками депутатських груп та фракцій, на якій, зокрема обговорювалося питання інавгурації. Перед початком зустрічі він зауважив, що пропонуватиме провести інавгурацію 19 травня. За результатами зустрічі Зеленський заявив, що дата інавгурації стане зрозумілою 14 травня на засіданні Верховної Ради.

За словами, співголови групи «Відродження» Віктора Бондара, на зустрічі з Зеленським обговорювалися дві можливі дати проведення інавгурації - 19 або 28 травня. Він пояснив: «Більшість керівників фракцій чесно говорили, що у депутатів питання: до 27 числа... якщо ми цей рубіж переходимо, то після 27 начебто президент не має права розпустити Раду. І тому більшість підводили Зеленського до того, що 28 числа більш-менш для всіх була би така дата, щоб депутати спокійно голосували і відчували, що змін не відбудеться в плані розпуску Ради».

Згідно із законом про вибори президента, новообраний президент набуває повноважень з моменту складення присяги українському народу на урочистому засіданні Верховної Ради, після чого ЦВК вручає йому посвідчення президента України.