Пєсков прокоментував питання щодо повернення української техніки із Криму / Вести.ру

Ставити питання про повернення української військової техніки з окупованого Криму некоректно, у пропозиції Росії «були тимчасові рамки».

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Читайте такожУ Кремлі вважають, що Помпео не закликав Путіна "простягнути руку Україні"

Відео дня

«Я не навскидку не згадаю - були якісь тимчасові рамки у цієї пропозиції, але ніякої реакції не було взагалі, тому ставити таким чином питання навряд чи коректно», - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання УНІАН, чи залишиться в силі пропозиція російського президента Володимира Путіна забрати українську військову техніку із окупованого Криму, оскільки в РФ заявили про намір утилізувати її через 5 років.

За словами Пєскова, спочатку треба поставити питання українській стороні, чому вона ніяк не відреагувала на пропозицію президента РФ.

13 травня голова комітету з оборони Держдуми, колишній командувач Повітряно-десантних військ (ПДВ) Володимир Шаманов заявив, що Росія буде змушена утилізувати українську військову техніку, що залишилася в Криму після 2014 року, якщо Київ не забере її після закінчення десятирічного терміну.

Читайте такожДержсекретар США наголосив, що Білий дім не визнає анексію Криму

«Це, перш за все, завдання керівництва України (щодо української військової техніки, в тому числі кораблів, літаків, що залишилася в Криму). Виходячи з міжнародних норм, протягом 10 років вони повинні або забрати техніку, або через 10 років ми будемо змушені це утилізувати, тому що те, що не перебуває в експлуатації, занепадає і приходить у непридатність. Сучасних зразків ми не спостерігали, а ті, які є, вони Збройним силам РФ не цікаві», - заявив Шаманов.

Як повідомляв УНІАН, після окупації Криму в 2014 році Росія почала передавати Україні захоплену техніку, однак після вторгнення на Донбас таку передачу було припинено. За словами тодішнього заступника міністра оборони РФ Анатолія Антонова, оборонне відомство РФ призупинило передачу Україні озброєння та військової техніки із Криму. На той момент було передано 389 одиниць бронетехніки, зокрема вісім вертольотів і три бойові кораблі.

5 липня 2014 року в МЗС РФ заявили, що РФ припинила передачу Україні озброєнь і техніки з Криму до «повного припинення українськими силовиками бойових дій».

11 січня 2018 року Путін заявив, що Росія готова передати Україні військові кораблі та авіатехніку з окупованого Криму. «Ми готові продовжити цей процес: готові передати військові кораблі Україні, які в Криму ще є, готові передати авіаційну техніку, бронетехніку. Щоправда, вона перебуває вся у такому жалюгідному стані, але це вже не наша справа, вона у такому практично й була, за ці роки ніким не обслуговувалася, звичайно», - сказав Путін на зустрічі з керівниками російських ЗМІ та інформагентств. За його словами, йдеться про десятки кораблів і бойових літаків.

На сьогодні у Криму залишилося 17 кораблів, катерів і суден, в тому числі 11 бойових кораблів, серед яких великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський», корабель управління «Славутич», протичовнові корвети «Тернопіль» та «Луцьк», морські тральщики «Черкаси» і «Чернігів», великий підводний човен «Запоріжжя», рятувальний буксир «Кременець» та інші.