Ємець: рішення на повернення РФ в ПАРЄ вже "погоджено і запущено на реалізацію" / фото УНІАН

У постійній делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи вважають, що рішення про повернення делегації Російської Федерації в ПАРЄ вже "погоджено і запущено на реалізацію".

Як повідомив народний депутат, член української делегації в ПАРЄ Леонід Ємець у Facebook, 70% виступів делегатів - проти зняття санкцій з Росії.

"Але я знаю, що багато країн будуть голосувати "за". Хоч і сором'язливо ховають очі та не лізуть до мікрофона. На що це схоже. На те, що відбувається в ПАРЄ - це великий спектакль. Виглядає так, що рішення вже прийнято. Зрежисовано, погоджено і запущено на реалізацію. На рівні не делегатів ПАРЄ, а керівництва країн Ради Європи", - наголосив Ємець.

Відео дня

"39 з 47 членів Комітету міністрів які звернулись до ПАРЄ - це міністри цих європейських країн. І делегації цих країн будуть діяти з ними узгоджено. Хоч і знають що це проти справедливості. Але легкої дороги їм не буде. 200 правок, кожна з яких нівелює цю резолюцію. І за кожну ми поборемось", - підсумував він.

Читайте такожУкраїні нічого робити в ПАРЄ, якщо права РФ будуть відновлені - Ар'єв

Як повідомляв УНІАН, літня сесія ПАРЄ, яка відкрилася 24 червня у Страсбурзі, внесла до порядку денного рішення про повернення делегації Росії до Асамблеї. Дане рішення має бути ухвалено в ніч на вівторок, попри опір України. Його додали у порядок денний із низкою процедурних порушень.

Ідею зняти санкції з Росії у ПАРЄ підтримали чимало західних політиків та урядів.

У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів Асамблеї у зв'язку з анексією Криму. Росія не платить внески до Ради Європи з червня 2017 року.

17 травня 2019 року міністри закордонних справ більш як 30 держав (із 47 країн - членів Ради Європи) виступили за рівну участь всіх країн-членів у статутних органах організації, що може привести до зняття санкцій з Росії.

3 червня 2019 року Регламентний комітет ПАРЄ ухвалив проект резолюції, що передбачає ускладнення процедури введення санкцій проти національних делегацій в Асамблеї. Тепер цей проект резолюції остаточно має затвердити безпосередньо ПАРЄ.