У ПАРЄ підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без запровадження жодних санкцій / фото Council of Europe/ Candice Imbert

Між Заходом і Росією ще до приходу на посаду президента України Володимира Зеленського існував непублічний план, за яким звільнення полонених українських моряків та повернення кораблів мало би бути частиною ширшої домовленості.

Про це пише "Європейська правда".

Попри те, що Москва повинна була звільнити моряків за рішенням трибуналу ООН з морського права – за виконання цього рішення РФ виторгувала поступки від Заходу, йдеться у статті.

Відео дня

Читайте такожКлімкін мав погодити з президентом реакцію на ноту Росії щодо полонених моряків - посол в Італії

За цим планом, Захід повертає Росії повноваження у ПАРЄ без жодних, навіть найменших виняткiв. Росія у відповідь знаходить схему звільнення моряків та допускає до Криму моніторингову місію Ради Європи. І, звісно, Москва відновлює платежі до бюджету РЄ, де вона вже накопичила борг близько 70 мільйонів євро.

За даними ЄП, сигнали про такий пакет надходили до українських дипломатів ще наприкінці президентства Петра Порошенка, але як "ультиматум", чи то "пропозиція, від якої не можна відмовитися".

Володимир Зеленський був чесним на брифінгу у четвер, коли заявив, що рішення про повернення РФ до ПАРЄ Захід ухвалив ще до його приходу на посаду.

Канцлер ФРН Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон поставили його перед українською стороною лише зараз, пiд час візитів президента України до Парижа та Берліна, проте згоди Зеленського на цю оборудку вони не отримали.

"Нам продають те, про що вони вже домовилися із Росією", - зауважив тоді один зі співрозмовників ЄП, поінформований про хід перемовин.

Москва була переконана, що зняття з неї санкцій у ПАРЄ – то вирішена річ. А коли асамблея, згуртована навколо німців та французів і мобілізована ними ж, на безпрецедентному нічному засіданні схвалила "вбивання" механізму санкцій, настала черга для кроку другої сторони, тобто Росії.

Саме так з’явилася нота Росії із пропозицією про звільнення моряків. Звісно ж, за російським сценарієм. Росія надіслала цей документ до Києва у вівторок ввечері – тобто за день після першого рішення ПАРЄ щодо санкцій та за день до другого голосування, яке мало б остаточно підтвердити повноваження росіян без жодних обмежень. Це логічно – коли сторони не довіряють одна одній, то доводиться рухатися маленькими кроками, щоби ніхто не "кинув" іншого.

І, до речі, Зеленський справді наперед не знав про появу такої ноти (адже всі ці перемовини, нагадаємо, проходили без участі України).

Навряд чи Берлін та Париж, погоджуючи із росіянами цю пакетну домовленість, проговорювали юридичні деталі того, як саме Росія планує випускати військовополонених. Але саме у деталях були заховані проблеми.

Читайте такожКомітет Ради розгляне призупинення участі української делегації у ПАРЄ

Як повідомляв УНІАН, у Парламентській асамблеї Ради Європи підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без запровадження жодних санкцій. “За” відповідну резолюцію проголосували 116 парламентарів, “проти” - 62, 15 “утрималися”.

Водночас, ПАРЄ відмовилася підтримати поправку до резолюції щодо засудження незаконної анексії Криму Росією та про участь Росії у воєнному конфлікті на сході України.

Раніше українська сторона оскаржувала рішення асамблеї про повернення делегації РФ до сесійної зали ПАРЄ.

27 червня президент Володимир Зеленський звинуватив МЗС і особисто Павла Клімкіна у діях, які можуть зірвати процес звільнення українських моряків. Він заявив, що не бачив ноту МЗС РФ, у якій йдеться про військовополонених моряків, а також його не поінформували про ноту-відповідь МЗС України. Президент був обурений тим, що Клімкін відповів на ноту МЗС РФ, не порадившись з ним. За словами президента, нота-відповідь МЗС України може поставити під загрозу повернення моряків.

У свою чергу, міністр закордонних справ України Павло Клімкін відповів на звинувачення Зеленського у діях щодо зриву процесу звільнення українських моряків. Зокрема, він оприлюднив копії дипломатичних нот РФ і України стосовно військовополонених українців. За словами Клімкіна, російська нота є пасткою, яка "була підготовлена для наших моряків, для нашої юридичної та дипломатичної команди, для керівництва країни".