ПАРЄ осоромилась через рішення повернути делегацію РФ / фото facebook.com/ParliamentaryAssembly

Голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв розповів, що Світова преса «рознесла ПАРЄ в хлам» за рішення повернути російську делегацію.

Читайте такожВ МЗС розповіли, як готові співпрацювати із новим генсеком Ради Європи після повернення РФ до ПАРЄ

Про це нардеп написав на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

«Світова преса рознесла ПАРЄ в хлам за рішення повернути російську делегацію. Пам‘ятаю, як у Раді Європи жалілися, що діяльність організації висвітлюється недостатньо. От, мають сповна! Я попереджав їх тими самими словами, які тепер друкують в оглядах: довіру до Ради Європи буде суттєво підірвано, бо не може головна європейська організація із захисту прав людини і верховенства права сама топтатися і по одному, і по іншому», – написав Ар’єв.

Він вважає, що тепер на відновлення репутації ПАРЄ підуть роки. «Мало того, Росія досі не заплатила Раді Європи те, що заборгувала через фінансовий шантаж, бо повноваження їхньої делегації українці підвісили на гачок рішенням передати справу у Венеціанську комісію і не дали обрати віце-президентом ПАРЄ Слуцького, який перебуває під санкціями ЄС. Але навіть якщо росіяни заплатять, то це буде ціна індексації зарплат секретаріату за втрату репутації і довіри», – додав політик.

Ар'єв на підтвердження своїх слів додав до посту численні посилання на публікації світових ЗМІ, резюмувавши, що ПАРЄ у пресі феєрично «прославилась».

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв’язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію "Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування". Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який в ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

26 червня у Парламентській асамблеї Ради Європи підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без запровадження жодних санкцій. “За” відповідну резолюцію проголосували 116 парламентарів, “проти” - 62, 15 “утрималися”.

Делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України у Парламентській асамблеї Ради Європи вирішили достроково покинути літню сесію через повернення делегації Російської Федерації до асамблеї.

Окремо, 27 червня Рада ЄС до 31 січня 2020 року продовжила чинність економічних санкцій Європейського Союзу, які пов'язані з фінансовим, енергетичним та оборонним секторами Росії.