Ілюстрація REUTERS

В день інавгураційної промови з трибуни у Верховній Раді новообраний президент Володимир Зеленський оголосив, що його першим рішенням буде розпустити парламент і оголосити про дострокові вибори. Перемога 41-річного колишнього актора над Петром Порошенком на тлі поширеного невдоволення темпом економічних і політичних реформ стала політичним шоком для України.

Але парламентські вибори обіцяють стати ще більшим потрясінням, яке усуне попереднє покоління українських прозахідних ліберальних реформаторів, — пише Foreign Policy. Зіштовхнувшись з електоральною анігіляцією, кілька десятків депутатів спробували оскаржити законність розпуску парламенту в Конституційному суді. Трансльований на телебаченні процес став медійним цирком. А політичні інсайдери відкрито говорили про політичну лояльність суддів. Однак, результатом став доконаний факт: суд став на бік президента. Позачергові парламентські вибори пройдуть 21 липня.

Читайте такожВибори у Раду: охочих стати нардепами назбиралося майже 6 тисяч

Відео дня

Опитування свідчать, що партія Зеленського «Слуга народу» може отримати майже половину всіх місць. Процес сильно нагадує швидку і тотальну перемогу політичної сили президента Франції «En Marche!». Схожим чином вона теж розчленувала структуру попереднього політичного режиму. Якщо партія українського президента виправдає очікування, єдиним серйозним питанням залишиться те, чи знадобиться їй коаліційний партнер. Це перший випадок з дня проголошення незалежності України, коли одна партія має шанс отримати під контроль весь уряд.

Кілька великих партій будуть електорально викинуті з парламенту через нездатність подолати 5%-й бар’єр. Низка ліберальних депутатів, які стояли в авангарді процесу реформ впродовж останніх п’яти років, постраждають найбільше. Партія екс-прем’єр-міністра Арсенія Яценюка «Народний фронт» і західноукраїнська «Самопоміч» - це дві великі партії з різними платформами, які були сформовані після Майдану у 2014 році. І навіть їхні критики визнають, що ці політичні сили включали найбільш креативних і орієнтованих на реформи парламентів. Зараз вони мають у Верховній Раді десятки місць. Але дострокові вибори повністю знищать їхню присутність в парламенті.

Одним зі способів для лібералів зберегти свій реформаторський порядок денний – це приєднатися до політичних сил, які не були дискредитовані. Новоутворена партія «Голос», заснована рок-співаком Святославом Вакарчуком, яка набирає популярності, тепер змагається з партією Порошенка за роль важливої реформаторської альтернативи Зеленському.  Опитування дають партії чудові шанси. Але «Голос», як і «Слуга Народу», оголосив, що збирається привести в парламент нові обличчя. Тому обидві партії відмовляються приймати чинних депутатів у свої партійні списки заради довіри до їхніх закликів «змін».

Читайте також65% українців готові голосувати на дострокових виборах до Ради – опитування

Існує багато причин, чому українці невдоволені реформаторами, яким вони у 2014 році довірили зміни в країні. Але іронія в тому, що ліберали ненароком самі зробили внесок у створення атмосфери, яка призвела до їхньої власної політичної смерті. Жорстка критика реформаторів щодо корупції в уряді Порошенка не просто створила атмосферу нетерплячості в досягненнях, над якими об’єктивно потрібно працювати десятки років. Вона також допомогла створити громадянське розчарування цілим політичним класом, переконавши суспільство, що всі партії й депутати – корумповані включно з реформаторами. Українці більше не в настрої помічати відмінності між інсайдерами й принциповою опозицією.

Українські реформатори з Майдану також зіпсували своє становище внутрішніми конфліктами. У минулому році посилилися чвари між конкуруючими фракціями прозахідних сил. Ліберали не змогли досягти згоди навіть у базових стратегічних і операційних питаннях включно з тим, хто повинен очолити їхній рух. На жаль, українське суспільство тепер буде вирішувати це за них. І навряд чи результат хоч комусь з них сподобається.