Володимир Зеленський / REUTERS

Найбільш очікуваними першими кроками президента Володимира Зеленського у перші 100 днів є зниження тарифів на комунальні послуги, подання до ВР законопроектів про зняття недоторканності з депутатів, суддів, президента, початок прямих переговорів з РФ та так званими «ДНР» та «ЛНР» про мирне врегулювання ситуації на Донбасі, прискорення розслідування найбільш резонансних корупційних злочинів та зменшення зарплати топ-чиновникам.

Про це йдеться у переданих УНІАН результатах опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Читайте такожСоціологи дізналися, кого українці хочуть бачити у кріслі прем'єра

Відео дня

У рамках опитування респондентам ставилося запитання: "Що з перерахованого на картці Ви хотіли б, щоб новий президент України Володимир Зеленський зробив у свої перші 100 днів? Виберіть, будь ласка, не більше 3-х відповідей».

Відповіді респондентів розподілилися так: «знизити тарифи на комунальні послуги (питання тарифів є компетенцією уряду – УНІАН) – 42,8%; подати в парламент законопроекти про зняття недоторканності з депутатів, суддів, президента – 36,6%; почати прямі переговори з Донецьком, Луганськом і Москвою про мирне врегулювання та припинення бойових дій на Сході України – 33%; почати/прискорити розслідування найбільш резонансних корупційних злочинів (розслідування злочинів є компетенцією правоохоронних органів – УНІАН) – 31,4%; зменшити зарплату топ-чиновникам (обмеження зарплат та премій менеджменту державних компаній є компетенцією уряду – УНІАН) – 17,6%.

Крім того, 14,3% хочуть, щоб президент України почав переговори з ЄС та США щодо Донбасу і Криму; 12,1% виступають за початок президентом України переговорів з РФ про відновлення економічних відносин.

Також від глави держави очікують ініціювання змін системи парламентських виборів - скасування мажоритарних виборів і перехід до пропорційної системи з відкритими списками – 10%; прискорення розслідування злочинів проти Майдану (компетенція правоохоронних органів – УНІАН) – 9,6%; ініціювання перезапуску антикорупційних органів (НАБУ, САП) – 4,7%; внесення до парламенту законопроекту про референдуми в Україні – 4,7%, арешт російських активів в Україні (компетенція суду – УНІАН) – 4,7%; початок переговорів про вступ до ЄС – 3,9%.

***Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) з 25 червня по 7 липня 2019 року провів всеукраїнське опитування громадської думки. Методом особистого інтерв'ю опитано 2004 респонденти, що мешкають у 129 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 3-х ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн–ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% — для показників близьких до 25%, 2,0% — для показників близьких до 10%, 1,4% — для показників близьких до 5%.