Мільярдери стають політиками лише заради власних потреб / фото УНІАН

В українському містечку Горішні Плавні сотні людей зібралися в місцевому палаці культури в очікуванні одного чоловіка, який приїхав на зустріч з ними з в чорному Mercedes G Class в оточенні охоронців. Він збирався виголосити промову перед повним залом. Зрештою, той, на кого працює п’ята частина всього населення, хто витратив мільйони на розваги й пропонує кредити на житло зі знижкою, може розраховувати щонайменше на зустріч на рівні героя.

Читайте такожСкасування мажоритарки і відкриті списки: Рада ухвалила новий виборчий кодекс

Але для мільярдера Костянтина Жеваго збереження прихильності людей означає більше, ніж просто винагорода за два десятиліття роботи в якості місцевого депутата з великими кишенями, — пише Bloomberg. Він контролює компанію Ferrexpo, яка стала третім у світі експортером залізної руди. Зараз аудитори перевіряють її зв’язки з доброчинним фондом, який, у свою чергу, українські прокурори підозрюють у відмиванні грошей.

Відео дня

Для надзвичайних бізнесменів перемога на виборах, які пройдуть у найближчі вихідні, пов’язані з вигодами від ролі депутата. Зокрема, йдеться про доступ до влади, вплив на ухвалення законів в країні, а також недоторканність від переслідування. Метушня в Горішніх Плавнях дає розуміння того, як політика насправді функціонує в Україні.

Олігархи, зірки спорту і шоу-бізнесу, а також активісти зі своїми планами борються за майже 200 місць в парламенті. А це майже половина. Це може ускладнити роботу для президента Володимира Зеленського, який пообіцяв радикально змінити Україну. Система робить результати виборів непередбачуваними. А уряду доводиться блукати лабіринтом з корисних інтересів, егоїзму й альянсів.

«Дуже часто кандидати задобрюють виборців дитячими майданчиками чи роздачею круп. Якщо на виборчому окрузі балотується власник чи високопоставлений керівник у великій компанії, у такого кандидата є ресурси впливати на вибори», - сказала виконавчий директор Vox Ukraine Ілона Сологуб.

Читайте такожForeign Policy: Ліберали в Україні власноруч організували свою політичну смерть

Згідно з Bloomberg Billionaires Index, статки 45-річного Жеваго становлять 1,5 мільярди доларів. Він поводився цілком впевнено, коли відвідував індустріальне містечко минулого тижня. Власне, Полтавський і Єристівський гірничо-збагачувальні заводи належать його компанії Ferrexpo. Вони дають робочі місця 9 тисячам людей з 51 тисячі місцевих мешканців. Виступаючи в Горішніх Плавнях, він заявив, що йде в парламент, щоб «підтримати там нові сили, тому що старі себе дискредитували». Але у мільярдера є свої проблеми. 26 квітня акції Ferrexpo втратили 28% вартості. І це найбільше падіння за три роки після того, як аудитор Deloitte LLP і два директори пішли у відставку через розслідування проти благодійної організації, пов’язаної з компанією мільярдера.

Аудитор раніше знайшов «нез’ясовані розбіжності» у пожертвах з боку Ferrexpo на рахунок доброчинного фонду «Квітучий край». Українські прокурори перевіряють, чи він не пов’язаний з відмиванням грошей і ухилянням від сплати податків. Про це свідчать записи в публічному судовому реєстрі. Ferrexpo заперечує будь-який контроль чи вплив на «Квітучий край».

Коли на зустрічі в Горішніх Плавнях Жеваго запитали про ситуацію з фондом, він назвав це «провокацією».

«Все, що ви кажете, брехня», - сказав він, наголосивши, що розслідування нічого не означає. Адже майже всі благодійні фонди в країні перевіряють.

Один з присутніх в залі запитав про падіння акцій Ferrexpo. Зараз компанія демонструє одні з найкращих показників за індексом FTSE All-Share Basic Materials Index. Цього року вона зросла на 39%.

«Акції впали після того, як деякі представники аудиторського комітету зробили абсурдні заяви, розповідаючи нонсенс. Потім вони пішли у відставку. І оскільки їхні висновки не підтвердилися, через три дні акції почали зростати», - сказав Жеваго.

В Горішніх Плавнях Ferrexpo – причина для гордості. Різні благодійні фонди, створені «Полтавським гірничо-збагачувальним заводом», платять винагороди студентам і спортсменам, а також фінансують ремонти шкіл і дитячих садочків.

Читайте такожWall Street Journal: Війна на Донбасі нагадує про складну роботу для нового президента України

«Олігарх, який ділиться своїм доходом з людьми, — це хороший вибір», - каже 64-річна пенсіонерка Людмила Касьянова.

В цей час, представник міської ради Горішніх Плавнів з питань спорту Володимир Пазиних сказав, що такі «зв’язки» з олігархами – «це не дуже добре».

«Але людей все влаштовує, поки гроші йдуть місту. Я не знаю, як змусити людей змінити свою думку. Сьогодні вони ментально не готові до змін», - сказав чиновник.

В місті великий білборд рекламує сайт, який прославляє щедрість Жеваго. Окрім цього ніщо не вказує на наближення виборів. Опоненти мільярдера не витрачають марно гроші на змагання з чоловіком, який в жовтні 2014 року отримав 44% підтримки, випередивши свого суперника на 18%. Однак, місцеві кажуть, що його візит в Горішні Плавні був рідкісним випадком. Володіючи бізнесом, який займається всім від виробництва автомобільних шин до фармакології, Жеваго не часто з’являється і в парламенті. Хоча він член парламентського комітету з питань правової політики й правосуддя.

Під час попередньої каденції він відвідав лише третину сесій і востаннє голосував в березні. Про це свідчать дані реєстру. На питання про прогули Жеваго відповів, що «це не правда».