Вища рада правосуддя (ВРП) відхилила клопотання ГПУ про відсторонення Вовка / Facebook/Павло Вовк

Документи, які Генеральна прокуратура надала Вищій раді правосуддя разом з клопотанням про відсторонення від здійснення правосуддя у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності судді Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка, не мали жодної юридичної сили.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам заявив адвокат Вовка Михайло Ілляшев після того, як Вища рада правосуддя відхилила клопотання Генпрокуратури про відсторонення Вовка.

"Ми задоволені, безперечно, цим рішенням, ми на нього сподівалися. Єдине, за що ми хвилювалися, що рішення може бути не юридичним, а політичним. Якщо подивитися на це клопотання (Генпрокуратури - УНІАН) з юридичної точки зору, то для нас було зрозуміло, що перспектив юридичних у такого клопотання немає, оскільки ті документи, які долучалися, не мали жодної юридичної сили", - зазначив Ілляшев.

Відео дня

Читайте такожГолова Окружного адмінсуду Києва Вовк заявив, що склав повноваження

Адвокат наголосив, що більшість матеріалів, які подавалися ГПУ, містили заяву судді Окружного адмінсуду Києва Андрія Федорчука.

За його словами, дивним адвокатам Вовка здалося те, що Федорчук для надання свідчень пішов саме до того слідчого ГПУ, який займався відповідною справою, і подав заяву, що на нього здійснюється тиск, а також зазначав у ній номер конкретного кримінального провадження. "Виникає питання, чому він прийшов раптом саме до цього слідчого? Звідки він знав про нього та про існування саме цієї справи? Звідки він знав, що саме до цього слідчого треба звертатися з питань, що стосуються саме Вищої кваліфкомісії суддів?", - додав адвокат.

За його словами, незрозумілим залишається й те, чому центральним органом, який проводить розслідування, є саме Чернігівська прокуратура.

Крім того, він зазначив, що в Генпрокуратурі не змогли пояснити, як саме детективи Національного антикорупційного бюро України могли проводити розслідування без процесуального керівництва з боку Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. "Адже це ставить відразу всі крапки щодо законності всіх доказів, які були зібрані цими детективами", - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, 26 липня на сайті НАБУ було оприлюднено записи розмов, які, на думку слідства, свідчать про протиправне втручання суддів Окружного адмінсуду Києва в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яке полягало у створенні перешкод для проведення кваліфікаційного оцінювання суддів ОАСК на відповідність займаній посаді. Під час його проходження перевіряють не тільки рівень знань судді, а й походження майна і причетність до корупційних скандалів.

Того ж дня в ОАСК пройшли обшуки. Керівник Управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк заявив, що Генпрокуратура зафіксувала протиправний вплив Окружного адмінсуду Києва на ухвалення рішень Конституційним судом, Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя, а також вплив на діяльність міністерств, відомств і роботу Державного бюро розслідувань.

Читайте такожГПУ вручила підозру голові скандального Окружного адмінсуду Києва Вовку

2 серпня Генпрокуратура вручила підозри голові ОАСК Вовку, суддям Євгену Аблову та Ігорю Погрібніченку, а також судді Суворовського райсуду Одеси Івану Шепітку, які фігурують у записах НАБУ. Суддям інкримінується перешкоджання діяльності ВККС, постановлення завідомо неправосудних рішень та втручання в діяльність судових органів, тобто правопорушень, передбачених ст. 351-2, ст. 375, ст. 376 Кримінального кодексу.

Рішенням Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя 8 квітня 2019 року суддю Аблова відсторонили від здійснення правосуддя.

6 серпня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Генпрокуратура планує передати у Вищу раду правосуддя (ВРП) подання про запобіжні заходи стосовно чотирьох суддів, яким були вручені підозри. Луценко наголосив, що це - одна з найрезонансніших справ за останні два роки, під час якої протягом 7 місяців проводилися негласні слідчі розшукові дії (записи розмов) в кабінетах суддів.

Сьогодні, 20 серпня, Вища рада правосуддя відхилила клопотання ГПУ про тимчасове відсторонення Вовка від здійснення правосуддя.

Також сьогодні Вовк заявив, що з 1 серпня склав повноваження голови Окружного адміністративного суду Києва.