Повідомити про корупцію буде вигідніше, ніж промовчати, – директор IDF Україна

Нові законодавчі зміни, що розробляються, передбачають створення таких умов, коли у людини буде виникати бажання не змовчати, а розповісти про корупційне правопорушення. 

Про це заявила директор Фонду Інновацій та Розвитку (IDF) Україна Людмила Євсєєнко, коментуючи законодавчі ініціативи щодо викривачів корупції, які нині розробляються представниками громадських організацій в рамках активностей Нацради з питань антикорупційної політики в рамках ідеології, запропонованої Офісом Президента України.

“Мета цих законодавчих змін - дати викривачу корупції чіткі сигнали і розуміння того, що повідомити про корупцію йому буде набагато вигідніше, ніж змовчати про неї. Ми маємо український менталітет, коли “моя хата скраю” і, в результаті, люди, навіть яким відомо про корупційні правопорушення, не повідомляють про них, оскільки бояться переслідувань, втратити роботу, вважають, що це не їхня справа, або просто вважають, що промовчати буде корисніше і простіше”, - заявила Людмила Євсєєнко. 

Відео дня

За її словами, сьогодні 36,4% українців готові долучитися до різних форм організованої боротьби з корупцією. Однак реально повідомляють про корупцію лише 12,6%. 

“Більшість боїться повідомляти, оскільки на рівні держави нині відсутній реальний захист викривачів корупції. А дехто просто не вважає за потрібне самостійно на власному прикладі включитися у боротьбу з корупцією, почати, як кажуть, з себе.  В результаті, такий дієвий в усьому світі інструмент боротьби з корупцією як викривачі в Україні просто не працює. І нині є унікальний шанс змінити цю ситуацію, ухваливши відповідні законодавчі зміни”/

Нагадаємо, 19 серпня в Офісі президента України під керівництвом заступника голови ОПУ Руслана Рябошапки відбулося обговорення представниками громадських організацій та міжнародними партнерами України у сфері боротьби з корупцією, напрацьованих змін до законодавства щодо викривачів корупції.

Проекти законів, що готуються, регламентують способи та порядок повідомлення про корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, процедури розгляду таких повідомлень, права та гарантії захисту викривачів, їхніх близьких осіб та інших осіб, які сприяли розкриттю викривачем інформації, включно з правом викривача отримувати дані про стан розгляду наданої інформації, правом на безоплатну правову допомогу, конфіденційність, а також на матеріальну винагороду у межах 10% від суми відшкодованих державі збитків або розміру неправомірної вигоди (хабара).

Співавторами законопроектів щодо викривачів є представники Інституту прикладних гуманітарних досліджень, Фонду Інновацій та розвитку (IDF), а також проекту USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні“ (SACCI).

Відповідні законопроекти, підготовлені з урахуванням передвиборчих зобов’язань Володимира Зеленського, будуть внесені Президентом як невідкладні для позачергового розгляду парламентом.